Unga företagare satsar på onlineförsäljning av årets julklapp

Lovisa Eriksson har tillsammans med ett gäng klasskompisar på PS-gymnasiet startat upp en webbshop för snygga second hand-kläder – som också blev årets julklapp. Nu är försäljningen i gång.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

När andraårseleverna på natur- och samhällsprogrammet på Peder Skrivares Skola i Varberg började en kurs i entrepenörsskap i september tog det inte lång tid innan några klasskompisar kläckte en smart och miljömedveten idé tillsammans. Syftet med kursen är att driva ett eget företag.

– Alla vi fem tycker om mode och trender och ville samtidigt göra något miljösmart. Vi kom att tänka på second hand-kläder. Vi tänkte på att det finns ställen dit man fysiskt kan gå och handla, men det finns inget online vad vi vet om, och inga snygga, fräscha bilder på second hand-kläder till salu online, säger Lovisa Eriksson, VD för ReStyle UF till 24Varberg.

Det ville de ha ändring på. Tillsammans med Linnea Axelsson (inköpare), Sara Westholm (administratör), Linn Gustavsson (marknadsförare) och Sondre Lindqvist (ekonomi) startade Lovisa Eriksson ReStyle UF. Företaget har nu gjort sin hemsida där de säljer begagnade kläder. I måndags lanserades den äntligen och nu är försäljningen i gång.

– Vi började med att komma på idén och dela ut roller i företaget. Vi har en lektion i veckan på tre timmar som vi arbetar med detta, men vi har jobbat med det mycket hemma också för det tar mycket tid. Sedan hade vi klädinsamling där alla som ville fick komma och lämna kläder, sedan fotograferade vi, la ut kläderna online och senast har det varit lite lagerarbete och fix med designen på en enkel webbshopslösning.

De som ingår i företaget (fr. vänster övre bilden): Linnea Axelsson(inköpare), Sara Westholm(administratör), Linn Gustavsson(marknadsförare), Sondre Lindqvist(ekonomi), Lovisa Eriksson(VD). Foto: Tilda Abrahamsson

Och som hjälp på traven fick gruppen ett glatt besked för ett par veckor sedan. I november avslöjades det nämligen vilken som är årets julklapp 2018 – och det blev "det återvunna plagget".

– Vi kände att det var en fullträff, att vi är rätt i tiden. Att det inte bara är vi som vet att vi måste ändra vår konsumtion av kläder. Alla måste ta ansvar över det. Årets julklapp är ju det återvunna lagget och det är exakt det vi säljer, säger Lovisa Eriksson.

De fem ungdomarna som står bakom företaget är själva modeller på hemsidan restyleuf.se, men de har även haft kompisar som har ställt upp och modellat i kläderna. Tio procent av intäkterna ska de skänka till välgörenhet som gynnar miljön och sedan fördelar de reste mellan de fem.

– Vi uppmanar till att fler ska välja att köpa ett second hand-plagg istället för ett nytt för miljöns skull. Det är inte nödvändigt att producera nytt hela tiden. Det skulle ta en människa tre år att dricka allt vatten som används under produktionen av en bomulls-tshirt, och sedan ska de fraktas över hela världen. Det är mycket man inte tänker på. Många kläder ligger bara hemma i garderoben och då har man inte ens utnyttjat allt vatten som gått åt till att skapa dem. Vi vill att man tänker en extra gång innan man köper nytt.

Hur kom ni egentligen på idén i september att det var begagnade kläder ni ville sälja?

Vi har mycket fokus på cirkulär ekonomi, som innebär att återanvända och sluta kretsloppet med resurser i samhället. Affärsidén ska inte skada miljön, men samtidigt ska vi sälja något. Vi visste att det fanns snygga webbshoppar men det är inte så bra med nyproduktion, och där såg vi ett behov på marknaden. Vi saknade begagnat online. Vi vill ändra normen om att det är ofräscht och billigt. Vi vill se potential i alla kläder istället för att förstöra miljön, säger Lovisa Eriksson.

Foto: Tilda Abrahamsson

Foto: Tilda Abrahamsson

Foto: Tilda Abrahamsson

Foto: Tilda Abrahamsson

Foto: Tilda Abrahamsson

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar