Gekåsbostad toksågas – kan vara Sveriges fulaste

Är lägenheterna på Tegelbruket Sveriges fulaste? - Foto: Wilhelm Nilsson

Falkenbergsbolagets bostäder nomineras i mindre glamourös "tävling".

delningar

Under förra året startade uthyrningen av de 330 lägenheterna på Tegelbruket i Halmstad, som ägs och förvaltas av Gekås. Ännu står lägenheterna inte intakt, men det kvittar menar Arkitekturupproret, som nu sågar bygget längs fotknölarna.

Tegelbruket är nu en av de 15 nominerade byggnaderna till Kasper Kalkon-priset 2018. Arkitekturupproret beskriver lägenheterna enligt följande:

"Den som trodde att vi lärt oss något av miljonprogrammet trodde fel. Om man besöker Halmstad hälsas man välkommen av dessa nybyggda förortshus som skulle kunna varit byggda 1959 eller klonade från Kinas nya megastäder. Enligt projektets hemsida kommer byggnaderna att utgöra “ett landmärke för hela Halmstad” och man har därför varit “angelägna om att få till en estetiskt tilltalande gestaltning”. Tyvärr syns det inte. Istället är fjolårsvinnaren Halmstad återigen nominerad till Kasper Kalkon-priset. Tydligen satsar man även hårt på vårt pris för mest utslitna floskel: om man googlar på “landmärke + nybyggnation” så får man 20 400 träffar…"

Det går alltså inte helt spikrakt för grannstaden Halmstad. I fjol kammade staden hem utmärkelsen då i Skanskas konturhus, Järnvägen 3. Nu kan det alltså bli en andra gång, och det med ett Falkenbergsbolag i spetsen. Frågan är hur "lämpligt" Jan Wallberg, koncern-vd för Gekås, ser på projektet i dag.

– Hyresrätter regionalt är väldigt intressant och det här är ett lämpligt projekt att ta över. Vi har försiktiga ägare som vill hitta en trygg och långsiktig placering och då är bostäder ett bra alternativ, sade han till Hallandsposten 2015.

FAKTA

De nominerade till Kasper Kalkon-priset 2018:

Kv. Sofia, Malmö

MSB-huset, Karlstad

Kongahällaområdet, Kungälv

Brf Pumpen, Kalhäll, Stockholm

Nya KTH Campus, Södertälje

Projekt Solsidan, Huskvarna

Kontorsskrapan, Gamlestads torg, Göteborg

P-huset Däcket, Västerås

Docenten, Teleborg, Växjö

Projekt Sadelmakaren, Korsängen, Enköping

ICON, Växjö

Linnéuniversitetet, Hus Vita, Kalmar

Pollux, Helsingborg

Tegelbruket, Halmstad

Norra tornen: Innovationen, Hagastaden, Stockholm

Källa: Arkitekturupproret.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar