Ett par värdefulla tips på hur du blir källkritisk

Världen är full av information och tack vare internet kan man idag få tillgång till den med några få knapptryck med dina fingertoppar.

I och med att internet har blivit en integrerad del av våra liv, får vi ständigt alla nyheter från hela världen skickade direkt till våra digitala enheter. Trots att internet möjliggjort det för oss att lättare ta del av nyheter, finns det även en baksida med nyheter på nätet. Vissa nyhetskällor är nämligen mer trovärdiga än andra, och ibland kan det uppriktigt sagt vara svårt att avgöra om det är sanna nyheter du läser eller inte.

Vem står bakom nyheterna?

Det är viktigt att först och främst fråga sig vem det är som står bakom den information du tar del av. Är det en trovärdig nyhetskälla? Eller är det en personlig blogg som försöker driva igenom en viss agenda?

Det är inte alltid lätt att se skillnaden, men om du tar dig tid att göra lite efterforskningar om utgivaren, kan du ofta ta reda på om det är en pålitlig källa eller inte.

Kontrollera fakta

Om du vill vara helt säker på att det du läser är sant är det alltid smart att du kontrollera faktan du läser.

Detta kan du göra genom att leta efter andra informationskällor om samma ämne. Finns det exempelvis andra nyhetskällor som talar om samma historia? Om så är fallet finns det en större sannolikhet att nyheten du tog del av är sann.

En annan sak du kan göra för att kontrollera om en artikel är tillförlitlig eller inte är att titta på varifrån de har fått sin information. Ofta brukar nämligen nyhetssajter dela med sig av källor kring det som de skriver om.

Sammanfattningsvis

Vi hoppas att dessa två tips kommer hjälpa dig att bli mer källkritisk. Kom ihåg att det alltid är viktigt att ifrågasätta den information du läser på nätet och att se till att den kommer från en tillförlitlig källa.

Tack för att du läste!

Om du har feedback eller frågor

Hör gärna av dig