Laddar

Bostadsbyggnation i Varberg hyllas: "Väldigt roligt"

Arkitekturupproret uppmärksammar nybyggt hus på Söder i Varberg.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Arkitekturupproret har hyllat en byggnation på Söder i Varberg. Det är den vita byggnaden på Vallgången NO 8 som är ritad av arkitekten Jonas Risborn och byggd av Andersson & Keller, som uppmärksammats.

"OTROLIGT - VACKERT NYBYGGE I SVERIGE! Ett tecken på att smakmonopolet börjar luckras upp! Byggnaden på bilden stod klar 2018 och finns i Varberg." skriver Arkitekturupproret i ett inlägg på Facebook, som delats över 200 gånger.

- Det känns väldigt roligt för det var så tanken var med hela projektet, att Varberg förtjänar ett vackert hus. Redan från början var ingången att vi skulle rita huset utifrån utsidan, för det är så många upplever ett hus. Det är viktigt att huset smälter in och att man blir glad, och det verkar folk bli, berättar Christoffer Almqvist, VD för Andersson & Keller.

Arkitekturupproret är en folkrörelse som arbetar för vackrare och mer trivsamma boendemiljöer och städer. Folkrörelsen uppmärksammar såväl sämre som bättre byggnationer i landet. Huset på Vallgången blev nominerad till Arkitekturupprorets finpris år 2017, redan innan byggnationen stod klar. Nu när huset uppmärksammats på nytt, ser det ut att bli en ny nominering till tävlingen nästa år.

- Det hade varit roligt, huset finns ju kvar. I år hade vi kunnat nomineras till Varbergs byggnadspris, men vi har inte nominerat oss själva till några tävlingar. Så det är kul om någon annan snappar upp det, förklarar Christoffer.

Det vita huset på Vallgången tog drygt ett år att bygga och består av tio bostadsrätter. Innan bygget drog igång, revs den gamla byggnationen som stod på platsen.

- Vi ville ha något som plockar upp den gamla arkitekturen som finns i Varberg, bland annat med pärlspontpanel, som var vanligt runt sekelskiftet. Och det är ett trähus, det brukar upplevas som lite trevligare.

Foto: Pressbild/Andersson & Keller

Christoffer Almqvist förklarar att byggnationen följt en röd tråd redan från start, och att stilen är densamma inuti huset. I hallen finns bland annat tapetserade väggar och handgjorda fönsterbrädor.

- Det är jättefint. Den är skapad för att människor ska tycka om den, det är syftet med den. Det har varit det allra viktigaste, avslutar Christoffer.

Relaterade artiklar