Hur undviker man stenskott?

Nästan alla bilister kommer någon gång drabbas av stenskott på sin bil under sin livstid. Det är därför viktigt att veta hur man undviker dem så gott som möjligt.

För dig som inte riktigt har koll på vad stenskott är för något så är det helt enkelt småsten och grus som kan skapa små revor sprickor i bilens vindruta. Dessa skador uppstår när stenarna träffar vindrutan – vilket oftast sker på vägar med höga hastigheter.

Det finns som sagt ett par saker som du kan göra för att undvika stenskott på din bil, notera dock att det är omöjligt att helt och hållet undvika detta då det är en naturlig företeelse på vägarna.

Håll avstånd mellan dig och andra medtrafikanter

Det första och viktigaste du kan göra är att hålla ett bra avstånd till andra fordon. Detta gäller särskilt bilar som kör framför dig, eftersom det är de som oftast släpper upp stenar och grus på vägen.

För att undvika stenskott så bör du förhålla dig till 3-sekundersregeln som helt enkelt innebär att du ska ligga 3 sekunder bakom fordonet framför. Du kan enkelt kontrollera detta genom att välja ut ett märke i vägen, till exempel en skylt på vägen. När fordonet framför passerar märket, börjar du räkna till 3. Passerar du märket innan 3 sekunder har gått så är det dags för dig att öka avståndet till fordonet framför.

Se till att ha en heltäckande bilförsäkring

Att ha en heltäckande bilförsäkring kommer kanske inte hjälpa dig att motverka stenskott, men det kommer i alla fall att täcka kostanden för att reparera skadan om du skulle drabbas av stenskott när du är ute på vägarna.

En heltäckande försäkring innebär som namnet antyder att du är helt täckt för de flesta typer av skador som kan uppstå, däribland stenskott.

Åk omgående till glasverkstad

Om oturen skulle vara framme och du får stenskott på din bil så är det viktigt att du agerar snabbt. Se till att åka till glasverkstad så fort som möjligt, eftersom skadan kan bli större om den inte repareras i tid.

Glasverkstäderna är specialiserade på att lagar skador som uppstått av stenskott, och de kommer därför kunna göra ett bra jobb med att fixa skadan. Om du vill få hjälp att hitta bilglasmästare Varberg kan du klicka dig vidare till hitta-bilglasmästare.se.

Har du inte möjlighet att åka till en glasverkstad omgående rekommenderar vi att du sätter på stenskottsplåster så att du minimerar risken för att sprickan i glaset ska bli ännu större. På så sätt kan du minska risken för omfattande skador och kostnader.

Om du har feedback eller frågor

Hör gärna av dig