Laddar

”Vi hoppas att det finns en politisk vilja”

Behovet i Varberg är stort.

delningar

Klockan 18 idag sammanträder kommunfullmäktige och något som bland annat kommer tas upp är kommunstyrelsens förslag om flyktingboenden. Det finns inget som talar för att det inte kommer gå igenom i fullmäktige, enligt Agape Varbergs ordförande Björn Mellquist som tillsammans med Röda Korset hoppas kunna använda de avsätta pengarna till att hitta värdfamiljer och boenden.

När man som ensamkommande flykting uppskrivits till 18 år, eller fyllt 18 år placeras man på ett vuxenboende någonstans i Sverige. Men om man kan bo kvar i kommunen så kan man fortsätta skolan och då har man en chans att få stanna. Nu finns det ett förslag att 500 000 kronor ska användas till att ordna boenden till de som fyllt 18 och som befinner sig i en asylprocess och väntar på sitt slutgiltiga besked. Frivilliga organisationer kan då senare ansöka om de här pengarna.

– Vi hoppas då att det finns en halv miljon som vi kan leta boenden för och leta ideella familjehem för att hjälpa de här och killarna så att de kan bo kvar. De politikerna jag pratat med säger att det bara är en formalitet så de verkar enhetliga i förslaget. Bekymret är bara nästa steg när socialnämnden får en halv miljon för frågan är då hur snabbt de kan fatta beslut, men vi hoppas att det finns en politisk vilja, säger, Björn Mellquist.

– Just nu har vi ett behov för ett 30-tal killar men det kan bli fler också. Vi har redan fixat första lägenheten och vi har löst hyrespengar med hjälp av kyrkan. Vi kan inte vänta för väntar vi till byråkratin malt färdigt har vi inga killar att fixa boenden till. Så det är båttom att fixa boenden, fortsätter Björn Mellquist.

Agape Varberg

Föreningen  jobbar för att de ensamkommande killarna som nu fyllt 18 år ska få bo kvar i kommunen så att de inte tvingas flytta från Varberg, sluta skolan och bryta med alla kontakter och det nätverk de byggt upp.

Relaterade artiklar