Veddige bibliotek inleder nytt samarbete

Nu ska det gå att låna böcker utan att det är personal på plats på biblioteket.

delningar

På lördag, den 10 november, införs så kallat meröppet på lokalbiblioteket i Veddige. Det innebär att låntagarna kommer ha möjlighet att besöka biblioteket även när det inte finns personal på plats, och besökstiden utökas då från 9 till 22. Satsningen har bidragit till ett utökat samarbete med den närliggande simhallen.

– Vi valde att införa Meröppet i Veddige på grund av simverksamhet, eftersom all simverksamhet tillfälligt är flyttad till Veddige på grund av bygget av ny simhall. Många föräldrar skjutsar barn till verksamheter i simhallen och då kändes det rätt bra att samtidigt börja med medöppet. Veddige simhall är ganska liten jämfört med Håstens simhall, så då kan man som förälder undertiden som barnen simmar passa på att gå över till biblioteket fram till klockan 22, säger Christofer Bergenblock, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

– Vi ser det som en win-win lösning att kombinera med simverksamheten. 

Lördag 10 november firas meröppet-satsningen med kaffe, tårta, och livemusik. Christofer Bergenblock finns då på plats för att öppna dörrarna och hålla invigningstal. Simhallen och biblioteket firar samarbetet genom att arrangera en tipspromenad med bokpaket och badentré som pris. Därutöver blir det fiskdamm och pysselhörna för barnen.

Veddige bibliotek är det tredje biblioteket i Varbergs kommun som görs meröppet. Först ut var biblioteken i Bua och Rolfstorp.

Ökar inte stöld och förstörelse när personal inte är på plats?

– Vi har ju ett kodsystem i dörren och för att komma in genom ytterdörren måste du slå in din pinkod. Det gör att biblioteket loggar alla som går in eller ut genom dörren. Men utifrån vår erfarenhet från de två andra biblioteken så har det inte varit någon förstörelse eller något som försvunnit. Folk tar väl vara på biblioteken, säger Christofer Bergenblock.

För att få tillgång till meröppet behöver man besöka ett biblioteket under ordinarie bibliotekstider för att få ett kort med kod, och de korten funkar på alla bibliotek med meröppet i kommunen. Framöver ska även biblioteken i Tvååker, Träslövsläge och Kungsäter få meröppet.

Varför inför ni meröppet på biblioteken?

– Det handlar om att vi ska ha så god tillgänglighet som möjligt för allmänheten. Tillgänglig har varit begränsad för dagsarbetande vuxna. Vi har sett att sådana här satsningar har gjort att antalet besökare har ökat och antalet utlånade böcker har ökat, framförallt i Bua.

Christofer Bergenblock Centerpartiet

FAKTA

Om invigningen:

Tid: Lördag 10 november 10.30-13.00, invigningsceremoni ca 10.45.

Plats: Veddige bibliotek, Kantagårdsvägen, 432 67 Veddige

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar