Vården av kvinna med ALS får kritik

ALS, Amyotrofisk lateralskleros. Foto: Mostphotos/Illia Uriadnikov

Kvinnan med ALS lämnades vid ett tillfälle utan mat och vatten i nästan ett dygn. Inspektionen för vård och omsorg är kritiska till den hemsjukvård hon fick. Kvinnan har nu gått bort.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

En kvinna i Varberg med förlamningssjukdomen ALS hade fått beviljat hjälp från hemsjukvård och hemtjänst. Patienten hade ett omfattande omvårdnadsbehov och hade behov av avancerad vård i hemmet, men till följd av kompetensbrist gjordes en rad missar med sondmatning och mediciner och ibland uteblev nattbesöken.

I anmälan som en nära anhörig har gjort till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, går det bland annat att läsa om ett tillfälle då "patienten fick vara utan behövliga mediciner från lördag morgon till söndag kväll, samt utan mat och dryck/vätsketillförsel från lördag kväll kl 18 till söndag kl 16. Alltså 22 timmar. Rena turen att det inte var behov av hjärtmedicin". Det skriver den anhörige, som även informerar om att hen som anhörig behövt lära upp ett stort antal anställda – en roll som personen som anhörig inte ska ha.

Patientens läkare bedömde det som att patienten behövde tillsyn och hjälp med olika saker i stort sett varje timme nattetid.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Varbergs kommun har gjort en utredning med anledning av synpunkter på vården från patientens anhörig och konstaterar att det förekommit brister i samband med utförandet av insatserna, bland annat gällande administration av sondnäring och läkemedel, samt kompetensbrister.

Inspektionen för vård och omsorg har prövat klagomålet och kritiserar nu bristerna och anser att de kunde ha förebyggts med hjälp av bättre vårdplanering och om vårdgivaren tidigare hade identifierat vilka utbildningsinsatser som var nödvändiga för att säkerställa ett tryggt och säkert genomförande. De bedömer att utförandet och delegeringen av hälso- och sjukvårdsinsatserna var förenad med brister, samt att det var en brist att hemsjukvården uteblev från nattbesök till patienten.

Händelserna inträffade för ett år sedan. Nyhetsbyrån Siren skriver att kvinnan enligt tidningsuppgifter dog i vintras.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar