Laddar

Varbergstjej är med och slåss om SM i bakning

”Det gäller att bara ta det lugnt, andas och att man har förberett sig väl”, säger Amanda Andersson.

delningar

Varbergsfödda 22-åringen Amanda Andersson är nu en av elva finalister som kommer göra upp om titeln Svensk Mästare för Unga Bagare den 14 mars i Göteborg. En tävling som branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer årligen anordnat sedan 1990 för att uppmärksamma och hylla branschens unga bagare.

– Jag har känt ett tag nu att jag vill vara med och tävla och nu när denna tävlingen bara är upp till 23 år, så kände jag att det var bara att köra. Vad har jag och förlora, säger Amanda Andersson.

Amanda är född och uppvuxen i Varberg och arbetar som konditor på Vår gård i Nacka sedan två år tillbaka. Redan som liten blev hon intresserad av bakning, framförallt på grund av sin mormor.

– Hon älskade att baka och när man kom på besök så hade hon alltid något gott att bjuda på. Även min farmor gillar att baka, så man kan säga att det var och är ifrån dem jag fångade intresset att baka, säger hon.

Den 14 mars kommer den den vassaste och skickligaste bagaren utses på köpcentret Nordstan i Göteborg. Första- och andrapristagaren belönas med en fyra dagar lång inspirationsresa i Europa. Sedan blir de fyra högst placerade bagarna uttagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i VM för Unga Bagare.

– Jag tror att det kommer bli ganska tuff konkurrens i år, alla brinner verkligen för detta yrket så nu gäller det att fokusera och bara gå all in. Självklart kommer man att bli nervös, det kommer nog dem flesta att vara. Det gäller att bara ta det lugnt, andas och att man har förberett sig väl.

Har du några ess i rockärmen som du kan plocka fram?

– Ja vi får väl se.

Vad är nästa mål i sikte för dig? 

– Vi får se hur det går i tävlingen och därefter vill jag självklart bli bättre och kanske även vara med och tävla i andra tävlingar inom yrket.

Relaterade artiklar