Varbergspolitiker tar ställning efter "Kalla Fakta"

Vill att barnen ska få välja vilket kön de vill definiera sig som inom barnidrotten.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Christofer Bergenblock (C), Kultur- och fritidsnämndens ordförande i Varberg, tar ställning till barnidrotten efter måndagens reportage från Kalla Fakta på TV4. I reportaget får man följa Julle 8 år, som blivit avstängd från sitt fotbollslag i föreningen Veberöds AIK. Julle är född flicka och har spelat med pojklaget, något som inte accepterades av den lokala fotbollsföreningen.

- Om inte Svenska Fotbollförbundet väljer att agera efter Kalla Faktas reportage om åttaåriga Julle, så måste vi i kommunerna göra det, säger Christofer Bergenblock (C) i ett pressmeddelande.

Svenska Fotbollförbundet anser att varje fråga ska hanteras av varje enskild förening, något Bergenblock inte håller med om. Han ser ett problem med att fördelningen av flickor och pojkar väger tyngre än att barnen får utöva sin idrott.

- Vågar inte SvFF ta ställning, så kanske vi i kommunerna måste göra det istället, fortsätter Christofer Bergenblock (C).

Sedan några år tillbaka har Varbergs kommun specifika krav på föreningarna i kommunen, för att de ska få ta del av de kommunala bidragen. Ett av kraven handlar om jämställdhetsperspektiv, där det ska finnas förutsättningar för alla deltagare "oavsett kön, sexuell läggning, etnisk bakgrund eller funktionsnedsättning”.

Nu vill Bergenblock lyfta frågan om möjligheterna till ett regelverk kring barnens rätt att välja vilket kön de definierar sig som inom barnidrotten. Frågan kommer tas upp på kultur- och fritidsnämndens sammanträde i Varberg på onsdag.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar