Varbergsklassen storsatsar på insamling för barn och unga

Elviras cancer upptäcktes i april. Nu samlar hon och hennes klass på Sveriges Ridgymnasium i Varberg in pengar till Unicef och Barncancerfonden genom sina egenskapade inredningsdetaljer och armband.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Just nu driver andraårseleverna på Sveriges Ridgymnasium i Varberg ett projekt med Unicefs Operation Dagsverke. Unicef bjuder på inspirerande skolmaterial med tydliga kopplingar till läroplanen och elever får själva skapa insamlingskampanjer och visa sitt engagemang för andra barn runt om i världen. I år går pengarna som samlas in till att ge fler elever i Albanien skydd mot våld i skolan. Klassen i Varberg har den senaste månaden tillverkat snygga inredningsdetaljer av återanvända syltburkar och gamla leksakshästar. Med dem följer ett armband.

– I år har vi valt att pyssla med att återbruka syltburkar och gurkburkar. Vi har letat efter plastleksaker i form av hästar på second hand och klistrat på burklocken och sedan sprayat dem. Elvira, en elev i klassen, har cancer och ligger inlagd under långa perioder och då pärlar hon armband tillsammans med sin mamma från sjukhussängen. Det läggs ett sådant armband i varje burk. Hälften av de pengarna som samlas in går till Unicef Operation Dagsverke och resten till Barncancerfonden. Det känns viktigt, säger Annelie Adamsdotter, svenskalärare på Sveriges Ridgymnasium i Varberg.

Pysslandet vävs samman med frågeställningar om mänskliga rättigheter under svenskalektionerna med Annelie Adamsdotter samt med samhällskunskapsläraren Mats Larsnäs.

Elvira Schröder, som fyller 17 år på tisdag, uppskattar sina klasskamraters ansträngning med burkarna.

– Vi började med armbanden när jag låg inlagd efter att ha amputerat mitt högra underben. Då började jag och min mamma för sysselsättningens skull. Sedan var det några komasar så frågade om de fick köpa, och då tänkte vi att vi faktiskt kan börja pärla mer på allvar och skänka pengarna till Barncancerfonden och Ung cancer, berättar Elvira Schröder.

Hon la ut en bild på Instagram på armbanden och fick förfrågningar om hon sålde dem.

– Då gjorde vi ett instagramkonto som heter Fight jewelry som vi la ut bilder på armbanden på och då blev fler intresserade, berättar hon.

Nu delas alltså pengarna som försäljningen av burkarna med armband drar in mellan Unicef och till Barncancerfonden. De har samlat ihop 3 310 kronor - än så länge. Projektet började klassen med i november och insamlingen av burkar med armband avslutas den 16 december.

– Det finns en del kvar att köpa för de som vill. De har gått väldigt, väldigt bra, säger läraren Annelie Adamsdotter.

Vid sidan klassens insamling har Elvira även separata insamlingar med sina armband. För armbanden har hon i nuläget fått in 32 300 kronor till Barncancerfonden och 12 376 kronor till Ung cancer. Och att göra armband verkar vara en väldigt bra sysselsättning, för i nuläget har de tillverkat ungefär 550 stycken, och lagt otaliga timmar på arbetet.

Det var i april i år som Elvira fick beskedet om att hon drabbats av Osteosarkom, så kallad skelettcancer. Hon har nu genomgått 15 av 18 behandlingar som tumören har svarat bra på. När hon inte är på sjukhus blir hon hemundervisad. Dessutom jobbar hon mycket med sjukgymnastik, samt rider sin häst. Det är ett riktigt bra sätt att öva upp balansen efter amputeringen av underbenet.

– Det har gett mig väldigt mycket på marken också med stabiliteten, för jag hoppar runt på ett ben på kryckorna och det har gett mig bättre balans med protesen också, säger Elvira och fortsätter;

– Just nu mår jag väldigt bra, men jag missar en del i skolan. Men där jag har min häst är det en lärare som ger mig lektioner som skolan betalar. Det har varit en stor omställning efter amputeringen men inte så stor som jag tänkte att det skulle vara, säger Elvira.

Hon är glad över klassens stöd och arbetet med burkarna.

– Jag tycker det är jättekul att de ville ha med våra armband. Eftersom jag inte kan vara med i klassen och hjälpa till med burkarna när jag är på sjukhus så tyckte jag att det ändå var kul att vara med på ett hörn. 

Det är inte första gången som klassen medverkar i Unicefs Operation Dagsverke. Förra året vann de pris för Bästa Kreativa Initiativ med sitt dåvarande projekt där de återbrukade hästskor till drömfångare.

– Vi var med för första gången förra året. Mark Levengood spelade in en liten video om att vi var vinnare som vi fick se. I början av nästa år kommer vi veta vem som har vunnit i år och jag hoppas Mark Levengood gör ett nytt meddelande till oss. Eftersom det gick så bra förra året vill vi vinna varje år nu, säger Annelie Adamsdotter och skrattar.

Burkarna med armband har sålts på en infokväll med föräldrar och potentiella elever. Sedan har klassen även startat en egen grupp på Facebook - med namnet DrömHästen, där det finns bilder på burkarna som de säljer.

Det är läraren Annelie Adamsdotter som fick idén till drömfångarna förra året, men även till burkarna det här året.

– Det var från Pinterest jag fick idén. Det är bra och kollektivt att man delar med sig av idéer.

Vad tycker klassen om det samarbete som ni haft med Unicef och Barncancerfonden?

– De tycker att det är jätteroligt. De vill fortsätta och de vill inte vara färdiga nu, men våra plasthästar är slut. De har tyckt att de varit fantastiskt roligt och det blir en skön gemenskap. Det visar att de är med och stöttar, och att Elvira inte är ensam. Det är nog lätt att känna sig ensam annars, när man ligger på sjukhus, säger Annelie Adamsdotter.

Foto: Privat

Work in progress. Foto: Privat

Elvira tillsammans med sina klasskamrater, med burkar och armband. Foto: Privat

Burkar och armband. Foto: Privat

Annelie Adamsdotter, svenskalärare på Sveriges Ridgymnasium i Varberg. Foto: Privat

Elvira och hennes mamma säljer armband på marknad. Foto: Privat

FAKTA

Ung Cancer finns till för unga vuxna som själva drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer. Deras tusentals medlemmar är mellan 16 och 30 år gamla.

Barncancerfonden arbetar för att bekämpa barncancer och se till att drabbade och deras familjer får den vård och stöd de behöver. Det första fröet till det som idag är Barncancerfonden såddes 1979 då oroliga föräldrar och vårdpersonal gick samman för att stoppa en planerad nedläggning av Sveriges då enda barncanceravdelning. Idag, snart 40 år senare, är Barncancerfonden den största finansiären av barncancerforskning i Sverige och idag överlever drygt 80 procent av de barn som drabbas.

Unicef hjälper varje dag miljontals barn att överleva och utvecklas. Bebisar vaccineras mot dödliga sjukdomar. Allt fler flickor får gå i skolan. Barnsoldater befrias. Familjer återförenas efter katastrofer. Unicef arbetar med att förändra barns liv.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar