Varbergsförening står som finalist på gala: "Spännande"

Chans till en större prispott för Unite People.

delningar

Guldhjulet är en gala mot våld, förtryck och diskriminering som hålls i Stockholm. Snart delas Guldhjulets pris ut för tredje året i rad, till organisationer som jobbar mot förtryck och diskriminering. En av de tre finalisterna för Guldhjulet 2019 är Unite People i Varberg.

- Det känns spännande. Vi har varit på galor i Stockholm två gånger tidigare och då har vi tagit hem priserna båda gångerna, berättar Adnan Bainca, ordförande i Unite People.

Bland över femtio sökande blev Unite People en av tre finalister på galan. De andra två finalisterna är VidDinSida som hjälper äldre hemlösa i Stockholm och Giving People, som arbetar med att motverka ekonomiska utsatthet och den barnfattigdom i Sverige.

- Det är två grymma organisationer vi tävlar mot, så det känns stort att vara finalist med två organisationer som gör såpass stora och viktiga grejer.

Samtliga tre finalister vinner varsin prissumma. Vad prissumman landar på i år är, beror på hur mycket Guldhjulet samlat in. Under förra årets gala låg förstapriset på 181 000 kronor och andra- och tredjeplats på 32 000 kronor. Så oavsett vilken plats det blir för Unite People, blir det en prispott för föreningen.

- Vi nominerade oss själva, men att det skulle få så bra visste vi inte. Först fick vi ett mail om att vi var topp femtio i landet, då blev man smått hoppfull. Dagen efter var vi i topp fem, så då fick jag åka upp till Stockholm och träffa juryn. Sedan fick vi ett nytt mail om att vi var i topp tre, förklarar Adnan.

Varför tror du att just Unite People hamnade i final?

- Jag tror det är lite av samma anledning som de andra två finalisterna. Vi gör en väldigt viktig sak, även om vi gör det i Varberg och inte är stora i Stockholm. Motsvarigheten är densamma, vi försöker inkludera alla i vår verksamhet.

Galan hålls på tisdag den 29 januari och Adnan åker upp till Stockholm tillsammans med två ledare på Unite People, Birol och Samuel.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar