Laddar

Varbergs-cyklistens nya kapitel: ”Har känts helt rätt”

Under det senaste året har många nya kapitel påbörjats för cyklisten Niklas Gustavsson. Föräldraskap och en ny satsning på Mountainbike är vad som nu står på hans agenda.

delningar

28-åriga Varbergaren Niklas Gustavsson har tävlingscyklat aktivt ända sedan han var åtta år gammal. Till en början var det inom grenen mountainbike, vilket han satsade på i många år. När han sedan fyllde 15 år blev han antagen till cykelgymnasiet i Skara där han tillbringade fyra år och representerade juniorlandslaget i EM, VM, samt i världscuper. Efter studierna bytte han sedan gren till landsväg.

– Det var en mättnadskänsla för mountainbike som gjorde att jag behövde en nytändning. Så jag började köra mer och mer landsväg och snart hade jag ett kontrakt i England i Magnus Bäckstedts lag Team Magnus Maxximus Coffee, säger Niklas Gustavsson.

Då blev det till att packa väskorna och flytta till England där han under två år körde för Magnus lag innan han sedan blev värvad till Formula 1-legenden Nigel Mansells eget lag Team UK Youth. Där lyckades han vinna flertalet tävlingar och stå på pallen en handfull gånger i Englands högsta division ”Premier Calendar”.

Nu sedan fyra år tillbaka bor han återigen i Varberg och representerade till en början Team Tre BergBianchi/PostNord. Där har han haft en roll som så kallad Road Captain vilket bland annat ledde till en silvermedalj på SM 2016.

– Man är en ledare och kapten under tävlingens gång och bär fram laget strategiskt och fysiskt. Sedan kanske man inte alltid sätter sin egen prestation i första hand utan som i detta fall har målet varit att hjälpa yngre lovande cyklister att få resultat och tävlingsrutin inför internationella tävlingar och kontrakt.

– Det gäller att sätta sina cyklister i så bra position som möjligt. Det är inte alltid så att det är en och samma person som ska vinna. Utan taktiken sätter man under tävlingens gång och beroende på varje cyklists styrkor och position. Jag är exempelvis en snabb spurtare och det är oftast sista kortet som man drar. Det gäller att ha alla olika kvalitéer när man bygger ett lag, likt en talriksmodell.

 

Foto: Dennis Johansson

Det stora taktiksfokuset kommer nu förändras en del i och med att landsvägslaget lades ner hösten 2017. Så idag har Niklas nu valt att gå tillbaka till sina rötter, mountainbike. Säsongen 2018 kommer han åter satsa på den mer individuella grenen igen tillsammans med Alexander Wetterhall.

– Alexander är en vän från min gymnasietid och vi har tävlat ihop med varandra till och från under hela min karriär. Vårt mål är att vinna Cykelvasan och vara på pallen i långloppscupen i mountainbike. Vi har även planerat att köra Birkebein rittet i Norge som är deras motsvarighet till Cykelvasan storleksmässigt sett.

– Anledning till att jag kör mountainbike igen har och göra med flytten hem till Varberg. Man såg alla vackra stigar igen som man tränat på ändå sedan man var åtta år gammal. Så det spratt lite i kroppen och till slut kunde jag inte hålla mig borta från att köra mountainbike.

Innan säsongen kickar igång på riktigt i april är det mängdträning som gäller. 20 till 25 timmar i veckan med lågintensiv distansträning och långa intervaller. Samtidigt som han har en 100 procentig tjänst som elektriker och en sex månader gammal dotter att ta hand om.

– Eftersom jag tävlat nästan uteslutande på landsväg senaste åren kommer det krävas en del ändringar i träningsrutinerna jämfört med tidigare år.

 

Foto: Martin Palm/Dennis Johansson

Vad är det slutgiltiga målet för dig inom cykling? 

– Jag tar det år för år som det ser ut nu. Nu är det såklart mycket fokus på barn och familj. Men saker och ting ser väldigt positivt ut för att det skulle kunna bli en rejäl satsning på cykling framöver.

Vart ser du dig själv om tio år då?

– Tio år är en lång tid men jag hoppas att jag fortfarande cyklar. Jag tror inte att jag kommer vara aktiv själv men kanske ha en ledande roll inom någon klubb eller ett lag. Och om tio år hoppas jag även att min dotter cyklar för då är hon tio år gammal.

Hur känns det att att ha blivit förälder?

– Fantastiskt. Som kille känner man nog sig aldrig riktigt beredd på att skaffa barn. Jag förstod inte riktigt förrän man klev ut från BB att ett nytt kapitel i ens liv helt plötsligt skulle börja. Men det har känts helt rätt och rent instinktivt börjar man prioritera saker annorlunda. Vilket bara har varit positivt.

Första tävlingen för året blir på landsväg i och med Östgötaloppet i början av april som Niklas nu gör sig redo inför.

Relaterade artiklar