Laddar

Varbergare debuterar i Melodifestivalen

"Man kan verkligen känna pirret i magen ju närmare tävlingen man kommer", säger Andrej Kamnik.

delningar

Nu på lördag klockan klockan åtta drar årets upplaga av Melodifestivalen igång, i och med första deltävlingen i Karlstad. Där kommer varbergaren Andrej Kamnik, som är en av låtskrivarna bakom Sigrid Bernsons bidrag Patrick Swayze, göra sin Melodifestivals-debut.

– Jag och Josefin Glenmark, en av låtskrivarna, har både känt och jobbat med varann sedan 2014. Förra året frågade hon mig och Peg Parnevik, som hon har en nära relation med sen innan, om vi skulle skriva en låt till Sigrid Bernson. Jag tackade ja och vi fick till en jävligt cool låt, men som lades på hyllan efter ett tag, det var varken rätt tidpunkt eller mello-material för just Sigrid, säger Andrej Kamnik.

– Vi beslöt oss för att börja på något nytt. Då sitter jag, Josefin Glenmark, Peg Parnevik och Sigrid i studion. Efter lite klonkande på pianot och 30 minuter senare så är låten färdigskriven. Ibland är det så, det kan ta 30 minuter eller 30 månader. Sigrids team var jättenöjda och tyckte att denna skulle vara med i Mello. Resten är historia, fortsätter Andrej Kamnik.

Vad kan man säga om låten Patrick Swayze?

– Jag och mina kollegor är nog överens om att det är en väldigt glad och energisk partydänga och framförallt att barn kommer att älska den. Låten är skriven med Dirty Dancing-filmen som metafor, passande då Sigrid även dansar.

På lördag ställs deras bidrag mot tävlande som bland annat gastronomen och tv-personligheten Edward Blom, melodifestival-veteranen Kikki Danielsson och Pernilla Wahlgrens son Benjamin Ingrosso som senast ställde upp i fjol.

– Konkurrensen är hård. Många stora namn som är med. Det kommer att bli nervigt men samtidigt oerhört kul och spännande att få vara en del i det hela. Man kan verkligen känna pirret i magen ju närmare tävlingen man kommer.

Förhoppningarna är att bidraget går hela vägen till finalen och Andrej önskar nu Sigrid lycka till utan att bokstavligt nämna det, då det betyder otur. Debuten i Melodifestivalen blir den största exponeringen för Andrej, i Sverige i alla fall.

– Det är såklart kul, att efter alla år som man investerat i musikbranschen, att äntligen få bli lite erkänd, speciellt i Sverige, ens hemland. Det betyder mycket.

– Men det många inte vet om mig, är att jag har ett artistprojekt vid sidan av låtskrivandet där jag går under artistnamnet Andrelli. Idag har mina verk över 150 miljoner streams på Spotify och jag har streamat både platina och guld. Jag har även gjort officiella remixer åt Lady Gagas låt Million Reasons och Rihannas Desperado.

Vad händer härnäst för dig?

– Jag satsar fullblodigt på min artistkarriär men kan slinka in som låtskrivare åt andra då och då, för variationens skull. Ni kommer att höra mer från mig väldigt snart, säger Andrej Kamnik.

Relaterade artiklar