Laddar

Varberg nobbar tiggeriförbud: “Inget jättebekymmer”

Foto: Pixabay och Viktoria Andersson

Flera av landets kommuner vill införa ett tiggeriförbud. Varberg är inte en av dem.

delningar

163 stycken kommunstyrelseordföranden i landet har svarat på en enkät som Dagens Samhälle skickat ut. Totalt uppger 25 av de svarande att de vill införa ett lokalt tiggeriförbud.

Enligt enkäten vill kommunstyrelseordförande i Varberg se ett lokalt tiggeriförbud. Men när 24Varberg når kommunstyrelsens ordförande i Varberg, Ann-Charlotte Stenkil (M) är hon förvånad.

- Jag blev jätteförvånad. Jag skickade iväg en enkät och vad jag skrev i den, är att det inte är aktuellt i Varberg. Jag förstår inte vad de fått det ifrån, säger Stenkil.

Kommunstyrelseordförande från Moderaterna dominerar bland de som vill införa ett lokalt tiggeriförbud, enligt enkäten. Av 25 kommunstyrelseordförande som svarat att de vill se ett lokalt förbud, är 23 politiker för Moderaterna.

Några av politikerna från Moderaterna som svarat, uppger att de inte vill införa någon lokal regel kring förbud för tiggeri. Istället vill de se ett nationellt förbud, som Moderna driver i riksdagen. 

En av de kommuner som vill införa ett förbud enligt enkäten, är Varberg. Men enligt Stenkil finns ingen sådan önskan. Felet uppstod när en annan kommunstyrelseordförande klickade i fel kommun i enkäten, något som nyhetschefen till Dagens Samhälle, Erik Pettersson, uppger till Hallands Nyheter.

- Vi ser inte det som ett stort bekymmer i Varberg. Vi har inte diskuterat att införa det varken inom Moderaterna eller Alliansen. Jag blev väldigt överraskad över att Varberg var med på listan.

Enligt Stenkil är Sverigedemokraterna det enda parti i Varberg som lyft frågan om ett lokalt tiggeriförbud och som lämnat in en motion om det. Motionen har ännu inte hanterats.

Tror du det kan bli ett lokalt tiggeriförbud i Varberg i framtiden?

- Nej, det tror jag inte. Det lär inte bli majoritet för motionen, vi ser det inte som ett jättebekymmer. 

Relaterade artiklar