Varberg för Liv fyller 5 år: "Jättekul att vi kommit så långt"

Tomas Lindh, jakthundens dag - Foto: Viktoria Andersson

Föreningen prisar olika aktörer som hjälpt till genom åren.

delningar

För fem år sedan startade Martin Larsson föreningen Varberg för Liv tillsammans med fyra vänner, för att försöka glädja cancersjuka barn och deras syskon. Under fredagskvällen firade föreningen fem år med mat och prisutdelningar på Varbergs Stadshotell.

- Det är jättekul att vi kommit så långt. Vi hade bildspel här från första året till nu och det är roligt att se hur vi utvecklats, berättar grundaren Martin Larsson.

Martins engagemang startade efter att han själv mist en vän i cancer. Genom Varberg för Liv/Tuvas dag delar föreningen ut julklappar och presenter till cancersjuka barn på sjukhusen samt överraskar barn och deras syskon med till exempel födelsedagskalas.

- I mitt fall var det en klasskompis som jag hade i låg- och mellanstadiet och upp till höstadiet som gick bort. På den tiden så fanns inga sådana grejer som vi gör, som går direkt till barnen och familjerna, har Martin berättat i en tidigare intervju.

Under kvällen prisades olika aktörer som hjälpt föreningen genom åren. Dessutom fick tre familjer presenter under firandet. Två familjer var på plats under utdelningen och en familj, som befinner sig på sjukhuset, fick beskedet genom telefon.

- Det var så mycket tårar på scenen och det kvar knappt att jag klarade av att prata. Barnen fick 1000 kronor från Konditoributiken för att välja sin egna tårta, 2000 kronor på Team Sportia och 2000 kronor på Fyndmagasinet. Sedan fick föräldrarna matkassar en gång i veckan under sex månaders tid för att hjälpa till.

Aktörernas prisades med diplom inom kategorierna "Årets arrangemang för liv", Årets förening för liv" och två priser till "Årets företag för Liv". Tomas Lindh från Jakthundens Dag, var den som tog emot priset för årets arrangemang. Under deras senaste event lyckades de samla ihop 105 000 kronor som sedan skänktes till Varberg för liv.

- Det började för sex år sedan med att jag skulle ha ett evenemang hemma i trädgården med lite vänner. Helt plötsligt var det 700 personer inbjudna på Facebook till det här evenemanget, så då flyttade vi det till Åkulla. Vi har skänkt till Barncancerfonden, Ronald McDonalds barnhem och sedan pratade vi med Martin, så nu är det tredje året han är med, förklarar Tomas.

Under Jakthundens dag får besökarna möta olika hundraser i Åkulla. Under evenemanget säljs lotter och hamburgare och hela vinsten av arrangemanget går till Varberg för liv.

Varför väljer ni att skänka pengarna till just Varberg för Liv?

- Jag tycker inte fokuseringen ska vara på insamlingen, utan på att ha en trevlig dag. Insamlingen blir en bonus och då finns det egentligen många organisationer att skänka till som gör bra saker i världen. Men dels är Martin lokal, många vet om föreningen och har hört talas om den tidigare. Och när man hör de här historierna så förstår man att det även kan drabba mina barn. Är man förälder så får man kanske lite extra känsla för det, att det kan hända.

Hur känns det att ni vunnit pris här ikväll?

- Det är jättekul att man vinner ett pris, men det är inte det som var meningen. Meningen är att det ska vara en bra och trevlig dag, sedan går pengarna till välgörenhet. Det är jätteroligt naturligtvis att det är uppskattat, att folk vill skänka och dela med sig.

FAKTA

Årets företag för liv 2018 - Varbergs stadshotell & Asia Spa

"För att de sedan starten varit med och stöttat oss löpande under åren. Genom överraskningar och olika event har de låtit oss då hålla till på deras underbara hotell."

Årets företag för liv 2018 - Bäck Installation

"Genom sitt aktiva stöd under åren med olika gemensamma event där de även aktiverar sina anställda för barnens skull är Bäck Installation ett företag som är väl värda detta pris."

Årets förening för liv 2018 - Warbergs IC

"Warbergs IC är en förening som tar ansvar för sina barn och ungdomar och utöver det även är en förening, de tar också det lilla extra ansvaret med att stötta de cancerdrabbade barnen. Genom olika samarbeten med Varberg för Liv skapar de en bättre framtid för barnen"

Årets Arrangemang för liv 2018 - Jakthundens Dag

"Jakthundens Dag är ett arrangemang som var år levererar. Där de helt ideellt arrangerar en dag i Åkulla som heter Jakthundens dag. Under 2018 slogs alla rekord och de samlade in 105 000 kronor på endast 4 timmar. Det är en stor bidragande orsak till att vi kunde besöka 12 sjukhus under 2018."

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.