Varberg är bästa skolkommunen i länet

Hela fem av sex kommuner i Hallands län försämrar sin placering, och Varbergs kommun är en av dem, trots att de rankas bäst i Halland.

delningar

I Hallands län toppas listan "Bästa skolkommun" i år av Varbergs kommun, Halmstads kommun och Falkenbergs kommun. Varberg är bästa kommun i länet och hamnar i år på plats 15 i Lärarförbundets årliga rakning "Bästa skolkommun".

– Bästa skolkommun har blivit en årlig dörröppnare till viktiga diskussioner med kommunen som är lärarnas största arbetsgivare om vad som leder till goda skolresultat. I år har vi också ett nytt avtal att ta med oss in i diskussionen om lärarnas förutsättningar att få göra ett bra jobb. Det sätter fokus på arbetsgivarens ansvar för det ­arbetsmiljöarbete som gör verklig skillnad på varenda skola och förskola, säger Anita Johanneson, ordförande Lärarförbundet Varberg i ett pressutskick.

Hylte är länets lägst raknade kommun, på 267:e plats i hela riket. Men det är bara Hylte kommun, som är sämst rankad av de halländska kommunerna, som faktiskt går framåt två placeringar. Jämfört med resten av landet klarar sig en del bättre än snittet, andra sämre. Fyra av sex kommuner ligger på den övre halvan i undersökningen, två på den nedre.

Källa: Lärarförbundet

Hela fem av sex kommuner i Hallands län försämrar sin placering i Lärarförbundets årliga rankning – det vill säga Varberg, Falkenberg, Halmstad, Laholm och Kungsbacka.

Andelen elever som fullföljer gymnasiet inom tre år, andelen elever som uppnår högskolebehörighet och lärarnas utbildningsnivå hör till Hallands läns relativa styrkor i årets ranking, medan länets kommuner placerar sig lägre när vi jämför lärartätheten, andelen godkända elever och elevernas meritvärde i åk 9.

– Vi har en fantastisk lärarkår som med hårt arbete har vänt kunskapsutvecklingen. Men lärarbristen är akut och står i vägen för varje elevs rätt att undervisas av utbildade, behöriga lärare. För att fler ska vilja bli och förbli lärare behöver Sverige attraktiva lärararbetsgivare som värnar och värderar sin lärarkår överallt, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressutskick.

Det är sjuttonde året i rad som Lärarförbundet presenterar sin rankning Sveriges bästa skolkommun. Enskilda skolor eller lärare rankas inte, utan enbart kommuner. De tittar på hur kommunerna har satsat på skolorna utifrån 13 olika kriterier.

FAKTA

13 kriterier som ligger till grund för rankningen:

Resurser till undervisningen.

Utbildade lärare.

Lärartäthet.

Friska lärare.

Lärarlöner.

Kommunen som avtalspart.

Andel barn i förskola.

Betygsresultat, genomsnittligt meritvärde i åk 9.

Betygsresultat i åk 9 i förhållande till förutsättningarna, Likvärdighetsindex.

Andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9.

Andel elever godkända i alla ämnen i förhållande till Likvärdighetsindex.

Andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år.

Andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar