Tvingas slänga hundratals kilo grönsaker: "Väldigt trögt"

Försäljningen har inte gått som väntat för Warbergs Tomat.

delningar

Försäljningen av grönsakerna på Warbergs Tomat har inte gått som väntat. Nu tvingas de slänga hundratals kilo paprika, något P4 Halland var först med att rapportera.

- Vi har fått en del osålt dessa två veckor, det har varit lite trögt. Svensk paprika är kanske en produkt man inte tror finns, så viljan har inte funnits där, säger Raimo Einosson, trädgårdsmästare och ägare till Warbergs Tomat, till 24Varberg.

Just nu plockar Warbergs Tomat ungefär 150 kilo paprika i veckan och paprikaskörden fortsätter under hela oktober månad. Denna veckan är det så mycket som tvåhundra kilo paprika som riskerar att slängas.

- Vi har skänkt andra klass och slängt cirka femtio kilo i veckan, för man vill ändå sälja det som är färskt och fint. Vi plockar varje vecka så det kommer nytt hela tiden.

I år odlades 38 olika sorters tomater på Warbergs Tomat, och försäljningen av tomaterna har inte heller gått som väntat. Raimo uppskattar att ungefär trehundra kilo tomater fått slängas i år.

- Det har trummat väldigt trögt där med, vi har fått slängt en del tomater. Lite tomater har vi sålt till butiker men inte tillräckligt mycket. Butikerna måste vilja sälja det för att konsumenterna ska köpa det, det beror på vad de ställer fram och vill sälja. Och hade konsumenterna frågat om det hade det såklart också påverkat, förklarar Raimo.

Svea kvist på Warbergs Tomat

Svea kvist har varit den storsäljande tomatsorten. I år planterades 8500 plantor av just den sorten, vilket resulterar i cirka 300 kilo tomat i veckan.

- Vi slänger väldigt lite som regel eftersom vi tillverkar så mycket. Men i år har det har varit mer än det brukar. I somras slängde vi ingenting, då har vi aldrig problem. Det är när skolan börjar och turisterna försvinner, samtidigt som vår skörd är kvar på samma nivå.

Raimo Einosson har ägt Warbergs Tomat sedan år 1986. Företaget har en ekologisk nisch och använder bland annat bekämpningsinsekter istället för att bespruta grönsakerna, som 24Varberg tidigare rapporterat.

- Denna helgen är det "Smaka på Varberg", så vi ska stå i stan och sälja, så det kan hända att vi får sålt där.

Kommer ni odla färre grönsaker till nästa år?

- Vi har den ytan vi har, och tänker odla lika mycket till nästa år. Men vi kanske ska ha en mer ingående diskussion med grossister till nästa år. Det krävs egentligen inte jättemycket, bara man har lite god vilja, avslutar Raimo.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar