TV: Siktar mot ny fitnesstävling trots näthat: "Hittat det jag brinner för"

. - Foto: Viktoria Andersson

Ada Johansen visar upp sina favoritövningar.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Ada Johansen från Varberg styrketränar och har tävlat i Bikini Fitness vid fyra tillfällen. Nu siktar hon på att kunna gå över till att tävla i Wellness Fitness till nästa år.

- På Bikini Fitness ska du vara atletisk byggd. I Wellness ska du vara större i din fysik med mycket fokus på underkropp, berättar Ada.

Ada förklarar att hon alltid tränat. Hon har tidigare spelat fotboll, men fick sluta när hon skadade ryggen. År 2015 började hon med amerikansk fotboll i Halmstad, och skadade sig igen. Men år 2016 hittade hon en ny träningsmetod.

- Då var det en gammal kollega som frågade om jag inte ville med till gymmet för lite träning och rehab och jag tänkte "aja, det kan jag väl göra". Sedan fastnade jag ganska fort i det. Jag hittade något som jag brann för på samma sätt som jag brunnit för fotbollen, säger Ada.

Nu tränar hon 5-6 dagar i veckan och siktar på en ny tävling till nästa år. Hon förklarar att man måste tillhöra ett team för att få licens till att tävla. Inför tävlingarna är det teamets coach som bestämmer träning och en diet, som vanligtvis varar i 16 veckor.

- Jag siktar på att tävla hösten 2020, men jag har en bild av hur jag vill se ut när jag ställer mig på scenen. Har jag inte den till våren 2020 kommer jag vänta till våren 2021.

Men att vara stark är inte alltid en dans på rosor. Ada har över 4000 följare på Instagram och har fått utstå elaka kommentarer för sin vältränade kropp på sociala medier.

- Det har varit allt från att jag ser manlig ut, att det inte är snyggt att ha muskler som tjej, att det är synd om min pojkvän som har en tjej som mig för att jag aldrig kommer kunna få barn eller för att jag inte har bröst.

Hon berättar att hon själv aldrig skulle lägga energi eller påverka någon annans mående genom elaka kommentarer om någons utseende.

-  Bara för att man valt att att börja träna och valt att se ut på ett visst sätt är det aldrig okej att kommentera ens kropp. Det kan skapa en negativ bild till andra unga människor som vill börja träna eller som döljer sig för att de ser ut på ett visst sätt, och det ska inte behöva vara så.

Oftast har Ada blockerat de som sprider hat på hennes sociala medier och hon säger att hon sällan svarar på de elaka kommentarerna, eftersom det varit som att kasta ved på elden.

- Jag har haft en bakgrund där jag blivit utsatt för väldigt mycket mobbing både psykiskt och fysiskt, så till en början tyckte jag att det var fruktansvärt jobbigt att få kommentarerna. Man hamnade i ett gammalt mönster där man tänkte att man inte blev accepterad för det man gjorde. Men nu tänker jag "aja, de får väl säga det då". Jag har hittat någonting jag brinner för och som jag vill göra, och ingen ska kunna få ta det ifrån mig.

Ada visar upp sina favoritövningar laxdrag, knäböj, rodd och sittande kabelrodd.

Adas tips för att komma igång med träningen:

- Våga. Det är många som inte vågar komma igång. Ta dig till gymmet, de flesta gym erbjuder hjälp av en instruktör första gången.

- Läs på internet och prova dig fram. Alla övningar och all träning passar inte för alla. Jag tog själv mycket hjälp av internet.

- Våga ta för dig. Folk kommer inte inte titta på dig och de bryr sig inte om vad andra gör, vilket många tror. Så är det inte, man är där för att göra sin grej.

FAKTA

Namn: Ada Johansen

Ålder: 26 år

Intressen: Träning och fotografi

Familj: Mamma och styvpappa

Bosatt: Varberg, men flyttar till Kristianstad om en ungefär månad

Jobb: På Ica, men börjar som servitris efter flytten

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.