TV: Så slipper dina barn hälsohetsen

24Sveriges träningsexpert Emelie Elmes. Foto: Privat.

Träningsexperten tipsar: Så får du träning och god hälsa att bli en naturlig del av barnens vardag.

delningar

Så här är det – det är upp till oss! Vi har alla möjligheter att göra det naturligt med rörelse i våra barns liv. Det är när de är små som vi sätter grunderna för deras framtida rutiner.

Vi har möjligheten att göra det självklart med träning, året runt och inte i perioder. Ta chansen så att dina barn slipper ångest och hets.

Om vi kan göra en sund livsstil till något självklart, så tar vi väl den chansen? Här kommer mina bästa tips!

1. Lär inte barnen att det ska ”unnas” en massa hela tiden. Det är jul, nu frossar vi, det är semester, storhelg, födelsedag, kanelbullens dag eller kanske bara en vanlig lördag? Jag mår dåligt och måste få ”unna mig”. Jag har gjort bra ifrån mig, jag måste ”unna mig”.

Jag har hört alla de där märkliga förklaringarna vi hittar på för att det ska kännas bättre efteråt!

Varför lära våra barn att livet handlar om att frossa i sötsaker och skräpmat? Jag säger inte att livet ska vara svart eller vitt. Jag säger inte att något ska vara förbjudet. Jag säger att vi behöver hitta balans och äta med måtta!

De ser hur vi beter oss när det är all inclusive på semestern och under storhelgerna. Ska vi inte ”unna oss” att ta hand om oss själva på semestern istället för att komma hem tröttare än någonsin? De ser och lär!

2. Lura fram det! Jag förstår att iPaden är en smidig lösning för att få det lugnt. Men är smidigheten alltid det viktigaste? Jag tror stenhårt på att barn måste få ha tråkigt.

De kommer gnälla och låta mer men det gör också att de tvingas använda sin fantasi. Vi hade så tråkigt ibland när vi var små att jag och mina kompisar byggde ihop värsta "fångarna på fortet". De har det i sig men om vi serverar underhållning hela tiden så kommer de aldrig plocka fram det.

3. Gör rörelse till något naturligt och roligt! Det vanligaste problemet personer skriver till mig om är att de inte kan komma ifrån sitt allt eller inget-tänk. Antingen så tränar de massor och äter bra eller så tränar de ingenting, mår dåligt, äter dåligt och där kommer ångesten.

Sedan hittar de motivation och hjulet börjar om. Om du rör dig tillsammans med barnen så kommer det falla dig helt naturligt för dem att fortsätta med det livet ut.

Här kommer ett axplock av alla roliga övningar du kan göra med ditt barn! Och ärligt talat, finns det något härligare än glädjen i barnens ögon när vi leker med dem och inte bara sitter bredvid?

Se Emelies övningar för både dig och dina barn i videon nedan:

Stort lycka till!

Emelie Elmes

FAKTA

FAKTA:

24Sveriges träningsexpert Emelie Elmes jobbar till vardags som säljcoach och medlemsrådgivare på Malkars träningscenter.

Hon är licensierad personlig tränare, gift och har två barn, tre respektive två år gamla.

På Instagramkontot "Familjefys" inspirerar hon sina följare med tips kring träning, kost och motivation. Emelie brinner för effektiv hemmaträning med enkla redskap.

Här hittar du Familjefys!

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar