TV: Premiär för stumfilmsfestivalen

Tredagarsfestivalen är igång: "Oerhört maffigt".

delningar

Under torsdagskvällen var det premiärkväll för Kulturskolans Stumfilmfestival på Varbergs teater. Festivalen invigdes av Lena Språng, ordförande för kultur- och fritidsnämnden och projektledaren Albin Glasell. Därefter visades elevernas stumfilmer "En dag på landet", "Livets träd" och dansfilmen "Laidback in Cairo".

Det är första gången som Kulturskolan anordnar en stumfilmsfestival och förberedelserna har pågått i två år.

- Det har varit roligt men väldigt krävande, men nu är det riktigt roligt att få se resultatet. Det är oerhört maffigt att se musiken till filmerna, det är då man inser att det kommer funka, säger Albin.

Uppskattningsvis har ungefär 200 elever involverats i projektet. Bildelever har ordnat affischer till filmerna, teaterelever har fått vara skådespelare, filmelever har filmat och musikeleverna spelar filmmusiken. Danseleverna har fått en egen film, där de visar upp sin koreografi.

- Först var det här en riktigt kul idé från enhetschefen Malin Svarfvar, som ringde och frågade mig vad jag tyckte. Ganska fort insåg vi att det var ett perfekt projekt just eftersom det är så överskridande med film och musik. Det går verkligen hand i hand, och alla elever på skolan har på ett eller annat sätt involverats och integrerats, säger Albin.

Vad har du för förhoppningar på stumfilmsfestivalen?

- Jag hoppas att folk kommer och ser allt som de här eleverna lyckats åstadkomma. För deras fortfarande ringa ålder, är det verkligen maffigt. Och att folk kanske inspireras till att testa saker själv. Det är det kulturen är bäst på tycker jag, öppna upp perspektiv och testa nya saker, säger Albin.

Två av kvällens regissörer är Erik Karlsson, 15, och Leo Nilsson, 15. De studerar på Väröbackaskolan och har på fritiden regisserat filmen "Livets träd" genom Kulturskolan. Filmen som visas är deras första stumfilm, och den spelades in under sommarlovet i fjol.

- Det började med att man spelade in klipp på iPaden på fritiden och det var mest på lek, men nu har det varit på allvar. För första gången fick man vara med på riktigt och skicka mail, träffa skådespelare, hitta rätt plats att vara på och sådana grejer, säger Erik.

Vad behöver man tänkte på när man spelar in en stumfilm?

- Du har mer frihet. I en vanlig film får du får ofta vara tyst och det är mer noggrant. Men i en stumfilm kan du prata med skådespelarna medan du spelar in, för det kommer inte vara med något ljud ändå. Så det är mycket lättare att få allt rätt, säger Leo.

Vad har ni för förhoppningar nu när filmen ska visas?

- Att folk förstår den kanske, den kan vara lite klurig. Du får nästan använda fantasin för att förstå den själv. Den har ett litet speciellt budskap, så du väljer nästan själv vad du vill att filmen ska handla om, säger Erik.

Duon berättar att det känns lite pirrigt och spännande innan filmen visats och att de ännu inte fått höra musiken till filmen. Efter att filmen visats ser de glada och lättade ut.

- Det känns väldigt bra, vi blev verkligen nöjda. Jag tror inte jag hade ändrat på något om det gått, avslutar Erik.

Stumfilmsfestivalen pågår mellan den 23-25 maj.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.