TV: Här är Varbergs nya skomakeri: "Känns jättebra"

Scorettgruppens första skomakare visar hur hon reparerar trasiga skor.

delningar

TV: Laila Qvarnström visar hur hon lagar ett par skor.

Under förra veckan öppnade Scorettgruppen sitt första skomarkeri på Håkanssons i Varberg. Laila Qvarnström, som tidigare drivit Skomakeriet m.m. i Falkenberg, har blivit Håkanssons första skomakare. Och första veckan på den nya arbetsplatsen ser hon som positiv.

- Det har varit mycket människor som tyckt att det är roligt och bra att vi öppnat ett skomakeri. Vi har inte så många andra skomakare här i Varberg, så det känns jättebra, förklarar hon.

Laila har arbetat på Skomakeriet m.m i sex år och drivit företaget de senaste tre åren. Skomakeriet låg på på Igeldammsvägen i Falkenberg, där Fabo nu planerar att bygga bostäder. Efter att ha tagit kontakt med vd:n för Scorettgruppen, valde de att köpa upp hennes företag.

- Det är mer uppdelat här, jag har de stora och tyngre maskinerna på huvudkontoret för att det dånar och dammar. Det förra var ett 25 år gammalt skomakeri, så det blir en helt annan miljö. Det kanske är en renare miljö här, eftersom det innan låg i en industrilokal.

På skomakeriet arbetar Laila bland annat med att ge skoråd, reparera och kemtvätta skor. Laila förklarar att de vanligaste reparationerna är klacksläp och dragkedjor.

Sedan Laila började på sitt nya arbete har Scorett och Håkanssons dessutom infört kollektionen REUSE. Kollektionen består av återanvända dam-och herrskor som kunderna lämnar in.

- Det är ett litet miljöprojekt för att återvinna och ge skorna en andra chans. Nu har de möjligheten, i och med att de nu har en skomakare som kan kolla igenom skorna och klacka dem. Sedan har vi en maskin där vi ställer in skorna som tar väck all doft och alla bakterier. Så de är som nya när de kommer ut igen, säger Laila.

Kunderna som lämnat in sina skor får en rabattkupong för nya köp i skobutiken och de återvunna kvalitetsskorna säljs sedan på Scorettgruppens hemsida.

- De skor som vi inte kan ha till kollektionen REUSE skickas till Human Bridge, då går de till behövande utanför Europa. Så vi försöker återvinna så mycket som möjligt.

Laila förklarar att det varit mycket yngre som blivit nyfikna på skomakeriet och rådfrågat om hur de ska sköta om och putsa sina skor.

- Det tycker jag är lite roligt. Man ska inte vara rädd för att fråga. Frågan är fri vad det än gäller med skor, vi hjälper gärna till.

Lailas tips för en bra skovård:

- Använd skoblock, för det sträcker ut skon. Skon blir fuktig varje dag, man svettas 2-4 cl vätska om fötterna varje dag. Så det är en viktig sak.

- Smörj skorna. Det gäller skinnskor, skor som har klackfanér och lädersulkanter är viktigt att smörja var fjortonde dag. Kanterna runt skorna får gärna ha lite fetare vax.

-  Impregnera skorna, så får man ett bra skydd.

- Använd rätt skor för rätt plats, så du inte går ut med stövletter när du går ut med hunden. Sund förnuft kallar jag det för.

FAKTA

Namn: Laila Qvarnström 

Ålder: 49

Familj: Sambo

Bor: I Varberg

Intressen: Gå ut med hunden, träna, broderi och leva i nuet så mycket som möjligt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.