TV: Enda i Europa - Här är Hallands helt unika utbildning

Stor efterfrågan - alla elever har redan fått jobb.

delningar

Jonas Norrström och Anders Carlberg berättar om några arbetsuppgifter som kan finnas i en nyare husvagn.

Har du någonsin funderat på att bli husbils- och husvagntekniker? I så fall är Falkenberg den enda stad i Europa som kan erbjuda rätt utbildning. Yrkeshögskolan i Falkenberg är nämligen unika med sin yrkeshögskoleutbildning till husbils- och husvagnstekniker, något SVT Halland varit först med att rapportera.

- Här har man nästan kunnat omvandla all teori till praktik direkt. Det ligger så nära varann här, allt vi lär oss har vi nytta av, förklarar Anders Carlberg, en av eleverna.

Det var utbildningsledaren Kent Gunnarsson som tog initiativ till den nya utbildningen på yrkeshögskolan i Falkenberg. Han berättar att de som i dagsläget arbetar som husbils- och husvagntekniker är självlärda och behovet av fler personer i yrket är stort. Idén till utbildningen fick han efter att han själv köpt en husbil och upplevt en brist i yrket.

- Det har varit ett jättejobb. För det första har jag varit i kontakt med en massa företag inom branschen och pratat med dem. Jag kan ju tycka och tänka vad jag vill, för det kanske inte är hela sanningen. Men med facit i hand hade jag rätt, att behovet var enormt. Vi pratar om att över 6000 husvagns-och husbilstekniker behövs inom en fem till sju årsperiod,, förklarar han.

Den första klassen startade sin utbildning i september 2018 och på fredag står de som färdigutbildade husbils- och husvagntekniker. Förutom elever från Falkenberg har personer från Varberg, Halmstad, Malmö och Stockholm hittat till den unika utbildningen. Och alla sju elever i klassen har redan fått jobb.

- I mitt fall var det slumpen som gjorde att jag började här. Det är oftast så med allt, för jag visste inte ens att utbildningen fanns. Jag var ute efter en husvagn som jag skulle titta på, och såg annonsen på hemsidan. Eftersom jag själv har husvagn och är uppväxt med det så fanns intresset direkt, berättar Jonas Norrström, som flyttade upp från Malmö för att studera.

- För mig var det också slumpen. Jag flyttade hit från Göteborg i somras och köpte ett hus här. Jag sa upp mig från mitt jobb i Göteborg hade inget när jag kom hit, och jag hittade inget som lockade heller. Så jag började titta efter utbildningar och tyckte det här lät spännande och kul, säger Andreas.

Under utbildningen, som pågått i två terminer, har eleverna bland annat fått lära sig arbetsledning, olika typer av reparationer och monteringar.

- Jag tycker att det är fantastiskt roligt. Det är väldigt varierat, i princip varenda dag som jag varit här har det dykt upp saker som jag inte gjort innan. Man möts av nya utmaningar och man får tänka mycket utanför boxen och hitta på olika lösningar. Det finns så himla många modeller och märken som ser olika ut, så man måste verkligen tänka till och vara kreativ, förklarar Andreas.

Hur känner ni nu när utbildningen nästan är klar?

- Det har varit ganska livsförändrande faktiskt. Det har varit en personlig resa och väldigt utvecklande att byta karriär, bransch och göra något helt nytt. Det har varit toppen verkligen, säger Andreas.

- Samma här. Man byter bransch, byter boende och byter miljö. Allt är så nytt, och man har träffat nya fantastiska människor här som man lärt känna. Jag tycker det är roligt att om man har möjligheten, att man tar den chansen också.

Till hösten börjar nästa klass med husbils- och husvagntekniker. Än har tio personer sökt till utbildningen, som har en maxgräns på att ta emot tjugo elever. Kent berättar att han kommer göra en ny ansökan för att utbildningen ska få fortgå framtiden.

- Nu fick vi bara göra två intag eftersom det är en helt ny utbildning som aldrig existerat innan. Så är det med alla nya utbildningar, att man får bara en kort prövotid, avslutar Kent.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.