TV: De gör musikal om framtidens jämställdhet

Tjejgäng i Varberg uppmärksammar feministernas kamp genom tre generationer.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Elvira Blomqvist, Elsa Zederholm, Elsa Toerien, Nellie Göök, Lina Jansson och Amanda Jansson från Varberg beslutade sig för att göra en egen musikal. Nu har tjejgänget skrivit "Tre generationer av kamp", som snart visas på Varbergs teater.

- Vi försöker verkligen få mycket energiska nummer där kvinnorna verkligen tar plats på scen, det är vi som liksom äger stället, förklarar Elvira, som är en av manusförfattarna.

Manusförfattarna lärde känna varandra genom kulturskolan och bestämde sig en dag för att starta ett eget projekt, med stöd från Idécentralen. Med hjälp av vänner utanför kulturskolan är de nu drygt 20 personer mellan 12-17 år, som är involverade på och bakom scen till "Tre generationer av kamp".

- Först var det bara att vi ville göra en musikal, vi har ju hållit på i många år tillsammans och spelat men vi har aldrig skrivit något själva. Sedan är vi en grupp som varit väldigt feministiskt aktiva, insatta och väldigt intresserade av politik. Så vi kände att det blev ett väldigt naturligt tema, säger Elvira.

Varför är det här viktigt att upplysa om?

- På 70-talet fanns mycket kämpaglöd kring de här frågorna, och vi gör så att det tydligt syns att det blivit en förändring sedan dess. Men tanken med varför vi vill göra det här nu är för att vi är i en "mellantid" där folk säger att vi lever i ett jämlikt och jämställt samhälle, men det finns många saker som vi faktiskt kan förbättra, säger Elvira.

Vad har du för förhoppning med musikalen?

- Det är en föreställning med ganska bred målgrupp, så jag hoppas att det kommer en bred målgrupp till föreställningen och att de som är där tycker det är underhållande men fortfarande förstår budskapet. Att de själva kan skapa en egen uppfattning och åsikt om vad de vill förändra och vad de kan göra i sin vardag. Det handlar egentligen om att skapa ett engagemang och väcka ett intresse för dessa frågor, avslutar Elvira.

Tre generationer av kamp visas Varbergs teater, fredag 7 juni klockan 18.30-21.00, lördag 8 juni klockan 14.30-17.00 och 18.30-21.00. Musikalen är kostnadsfri att besöka.

FAKTA

Elvira Blomqvist Ålder: 14 år Skola: Ankarskolan Intressen: Teater, musik, skriva dikter, intresserad av politik, vara med kompisar och familj

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar