TV: De fick utmärkelser från Kultur-och fritidsnämnden

Fyra utmärkelser tillkännagavs på Kulturhuset Komedianten i Varberg under fredagen.

delningar

Kultur- och fritidsnämnden i Varbergs kommun delar årligen ut utmärkelser inom kategorierna kultur och idrott-och fritid. Utdelningen av utmärkelsen sker i samband med nationaldagsfirandet vid Societetsparken, men redan under fredagen tillkännagavs vilka två personer som får penningstipendier och vilka två som får hedersplaketter. Lena Språng, ordförande för Kultur och fritidsnämnden, fick äran att presentera tillkännagivandet på Kulturhuset Komedianten.

- Idag är en utav de dagar som jag nästan tror är roligast i uppdraget som ordförande i Kultur och fritidsnämnden. Det är nu vi tillkännager vilka som ska få årets stipendiat och årets hedersplakett inom områdena kultur och idrott- och fritid, sa Lena Språng inledningsvis.

Hedersplaketten för kultur år 2019 tilldelades till Erling Andersson från Derome trä- och nostalgimuseum i Veddige, med motiveringen:

"För att han under många år varit engagerad i insamlandet av maskiner och utrustning som visar på träbearbetningens utveckling i Sverige. Resultatet har blivit det unika och spännande Derome trä-och nostalgimuseum som har en utställning som spänner från 1500-talet fram till våra dagar."

- Det känns väldigt bra. Jag har lagt en 55 000 timmar tror jag, och jag får betala rätt mycket varenda timme om man ska räkna så. Men det är rätt häftigt för vår del. Det anser jag väl kanske till och med själv att en kan vara värd det, för jag har verkligen gått in för allt hela tiden, säger Erling efter att ha mottagit hedersplaketten. 

Hur startade intresset för trä?

- Jag var 6 år när farsan kom med första sågen, så där kom intresset för trä. Och nu är det bästa materialet som finns, det har blivit väldigt populärt med trä.

Hederplaketten för idrott och fritid 2019 gick till Adnan Bainca från föreningen Unite People. Motiveringen löd:

"För att han med stort engagemang uppmuntrat barn och unga i Varbergs kommun att ”lira boll” efter sina egna förutsättningar. Adnans initiativ till och arbete med föreningen Unite People har gett många möjlighet till gemenskap och ett socialt sammanhang genom fotbollen."

- Vi har fått utmärkelser utanför Varberg men aldrig hemma i Varberg, så det känns jättebra att man uppmärksammas här hemma, säger Adnan.

Varför tror du just du fått hederplaketten?

- Jag tror det handlar om att vi har fått priset. Det handlar inte om mig utan att jag och mina ledare egentligen gjort något väldigt bra för väldigt många. Sedan tror jag det handlar om just de aktiviteter vi bedriver att det är därför vi fått detta priset. Vi har gjort detta helhjärtat och även om det var tufft första och andra året, när vi bara var jag och Birol med över 120 ungdomar, så var det ändå värt det. Man har sett vilken skillnad det gjort för väldigt många.

Idrotts- och fritidsstipendium 2019 med en summa på 15 000 kronor tilldelades Ida Kjernholm, från Veddige Varberg Volleybollklubb. Motiveringen löd:

"Årets stipendiat har tydliga framtidsdrömmar och mål inom sin sport. Att som en av få passare i Sveriges volleybollvärld bli uttagen och få möjlighet att träna för framstående internationella tränare tyder på stor talangfullhet"

- Det känns jättebra, det känns kul, säger Ida Kjernholm, som som spelat volleyboll i snart fem år.

Vad ska du göra för stipendiesumman?

- Jag ska åka på volleybolläger i Italien i juli. Det var det jag sökte stipendiet för.

Kulturstipendium 2019 med en summa på 15 000 kronor tilldelades Märta Karlsson, som befann sig på högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet för studier under prisutdelningen. Motiveringen löd:

"Årets stipendiat utmanar och utvidgar rollen som designer genom att inkludera ekologi, antropologi och biologi i sitt arbete. Med hjälp av naturliga och lokala resurser skapar hon ett konsthantverk med stark koppling till sitt barndoms Varberg."

- Det känns såklart jättehärligt. Jag känner mig hedrad över att få ett kulturstipendium i Varberg när det är min födelseort och mitt hem, säger Märta över telefon.

Vad ska du göra för stipendiesumman?

- Jag tror jag kommer använda det till att utveckla min kompetens. Jag är snart nyexaminerad och har startat eget företag. Detta är en bra startsumma att använda till mitt företag och det jag vill jobba med sedan, det är en investering i mitt yrke.

De som tilldelas hedersplakett ska ha utövat eller främjat kultur- eller fritidsverksamhet med kopplingar till kommunen. Samtliga personer som tilldelas utmärkelser ska ha anknytning till Varberg kommun.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar