TV: Barngrupp i gemensam protest

55 000 förskolebarn i Sverige gick ut i en gemensam protest under torsdagen: "Bra med trafikvett för barn".

delningar

Colin Strömvall, 4 år, Ellen Håkansson, 2 år, Julie Håkansson, 4, år Kajsa Sjöberg, 4 år och Louie Strömvall, 6 år går baklängesmarschen.

Att åka framlänges i en bilbarnstol löper hög risk för allvarliga skador eller till och med döden om olyckan är framme. Ändå åker var femte barn i Sverige framlänges. Det fick 55 000 förskolebarn till att gå ut i en gemensam protest på torsdagen. Barnen hos dagbarnvårdaren Annika S-Wilson Hjortsberg var några av dem.

- Jag tycker det är bra med trafikvett för barn. En del föräldrar säger "spänn fast dig nu för annars kommer polisen". Men det har inte med polisen att göra, utan det handlar om din säkerhet att man åker baklänges, säger Annika, som bedriver pedagogisk omsorg på hemmaplan.

Annika berättar att barngruppen fått se en film från Trafikverket om ämnet och att de pratat om dagen nästan hela veckan. Barnen har bland annat fått testa på att gå baklänges, cykla baklänges och balansera på stockar baklänges.

- Det är bra när det kommer sådana här tema tycker jag, som städdagar, baklängesmarschen och rocka sockorna. För det får en att stanna upp och tänka till, så man inte gör allting vardagsmässigt.

Baklängesveckan har varit en hit bland barnen. Bland annat har springa baklänges, cykla baklänges mellan koner och åka baklänges med leksaksbilarna varit det barnen tyckt varit roligast. Louie, 6 år, är en av de som övat inför torsdagens baklängesmarsch.

- Det är roligt. Jag har övat tio gånger, säger han.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.