Tips till dig som ska börja gymnasiet

Om du ska börja gymnasiet i Sverige är det viktigt att du vet vad du kan förvänta dig.

Gymnasieskolan kommer vara annorlunda än grundskola och det kan finnas vissa saker som du behöver förbereda dig på.

Större ansvar hos eleverna

Det första du måste komma ihåg är att gymnasiet är frivilligt. Det betyder att du kan välja om du vill fortsätta din utbildning eller inte. Om du bestämmer dig för att sluta finns det inga påföljder och du kan alltid komma tillbaka senare. Om du stannar kvar i skolan är det dock viktigt att du är engagerad och gör ditt bästa.

Du som elev kommer behöva ta ett mycket större ansvar för dina studier på gymnasiet, än vad du tidigare gjort i grundskola. Det innebär att du måste vara mer organiserad och självständig när det gäller ditt arbete.

Nya vänner och socialt umgänge

På gymnasiet kommer du att träffa många nya människor. Detta kan vara ett utmärkt tillfälle att få nya vänner, men det kan också vara lite skrämmande. Du måste lära dig att interagera med andra och skaffa dig nya vänner, men oroa dig inte – det finns många olika sätt att göra det på.

Försök först och främst att gå med i några klubbar eller föreningar i skolan. Detta är ett enkelt sätt att träffa människor som har samma intressen som du, oavsett om det gäller sportligt, konstnärlig eller musikalisk. På gymnasiet finns det också oftast sociala aktiviteter efter skoldagarna vissa dagar i veckan.

Studieråd för gymnasieelever

Det finns många studieråd på nätet som hjälper nya studenter att ta sig igenom gymnasiet, så de kan få uppleva studentens härliga dag med studentmössan på huvudet.

Kom ihåg att det är viktigt att du bekantar dig med ditt schema och dina lärare så snart som möjligt. På så sätt kan du undvika problem och få ut det mesta av din utbildning.

Se dessutom till att du tar hand om dig själv både fysiskt och psykiskt. Få tillräckligt med sömn, ät bra och motionera regelbundet – det hjälper dig att hålla dig fokuserad under lektionerna.

Om du har feedback eller frågor

Hör gärna av dig