Stark arbetsmarknad i Halland

Foto: Mostphotos/Doug Olson - Foto: Mostphotos

Därför har länet tredje lägsta arbetslösheten i landet.

delningar

Arbetsmarknaden är fortsatt stark i Halland. I mars låg arbetslösheten i kommunen på 5,8 procent, vilket är den tredje lägsta arbetslösheten i landet tillsammans med Jönköping och Stockholms län, som hade lika låg arbetslöshet.

– Arbetslösheten i länet fortsätter att sjunka, men i långsammare takt än tidigare. En större andel av de inskrivna arbetslösa saknar gymnasial utbildning samtidigt som jobbtillväxten de senaste åren främst har gynnat personer med gymnasial utbildning eller högre. Det skapar obalanser på arbetsmarknaden, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

I Sverige ligger snittet för arbetslöshet på 6,9 procent. Att just Halland haft en starkare arbetsmarknad beror dels på ett varierat näringsliv och dels på närheten till Göteborg och deras starka arbetsmarknad. I de halländska kommunerna är arbetslösheten lägst i Kungsbacka kommun, med 3,2 procent. Högst arbetslöshet i Halland är det i Hylte kommun, med 9,6 procent.

FAKTA

LISTA: Hallands arbetsmarknad mars 2019

5,8 procent (9 365 personer) var inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Mars 2018 var 6,0 procent (9 616 personer )inskrivna som arbetslösa i länet.

1152 personer fick arbete under månaden, jämfört med 1 088 i mars år 2018.

564 personer anmälde sig till att vara öppet arbetslösa, jämfört med 536 personer i mars 2018.

55 personer varslades om uppsägning, jämfört med 12 personer i mars 2018.

Källa: Arbetsförmedlingen

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.