Sökningen efter Dante prisas: "Pristagarna är förebilder för alla"

Sökinsatsen får årets 112-pris av SOS Alarm.

delningar

Missing People i Falkenberg.

Militärer från sökningen i november.

Poliserna tog hjälp av hästar och hundar under sökningen.

Christer Bartholdsson, polisområdeschef i Falkenberg, höll en känslofylld pressträff den 9 november.

Den 6 november 2018 anmäldes den 12-åriga pojken Dante som saknad efter att ha varit ute med sin hund i Falkenberg. Kort därefter bidrog polisen, försvaret och frivilliga från Missing People med en omfattande och intensiv sökinsats. Den 9 november kom det tragiska beskedet att Dante hittats död.

Sökningen efter Dante pågick under tre dagar med tusentals engagerade personer. Nu får den samlade insatsen årets 112-pris för bästa blåljussamverkan, rapporterar Hallands Nyheter.

– Årets 112-pris tilldelas de aktörer som ledde sökinsatsen efter Dante i Falkenberg. Det var en insats där samtliga medverkande gick längre i sitt arbete än vad som krävdes av dem formellt och åsidosatte sina egna behov för att hjälpa till. Sökinsatsen kännetecknades av samverkan, medmänsklighet och engagemang. Pristagarna är förebilder för alla oss som arbetar varje dag för ett tryggare Sverige för alla, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Priset delas ut av SOS Alarm i Stockholm under måndagen, på den Europeiska 112-dagen. Motiveringen lyder:

”112-priset 2019 tilldelas Polisen, Försvarsmakten och Missing People för sökinsatsen efter 12-årige Dante i Falkenberg i november 2018. Insatsen visar på en fantastisk samverkan mellan professionella aktörer och civilsamhället, men också på medmänsklighet och en genuin vilja att hjälpa till utöver det vanliga.”

Sökinsatsen var Missing Peoples största hittills, med 3000-4000 deltagare. Det goda samarbetet mellan olika aktörer och det enorma engagemanget bland människor, är något som Robert Folkstrand är operativ chef på Missing People, minns från insatsen.

- Det var helt fantastiskt. Jag får rysningar i hela kroppen fortfarande bara jag tänker på det, säger Robert Folkstrand till TT.

Magnus Karlsson, gruppchef på polisen i Falkenberg och insatsledare under sökningen, ser priset som hedrande. Han tycker att det lokala engagemanget och samverkan mellan polisen var fantastiskt.

- Det var flera organisationer som lyckades jobba bra tillsammans mot ett gemensamt mål. Just samarbetet i den här insatsen, att alla drog åt samma håll, var något väldigt positivt, säger Magnus Karlsson till TT.

Från Hemvärnet deltog runt 120-130 personer under de tre dagarna som sökinsatsen pågick. Enligt Kjell-Anders Johansson, bataljonschef för Hemvärnet i Halland, var det många som tog ledigt från arbetet för att delta i sökningen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar