Snart högre andel äldre i kommunen: "Markant ökning"

Om fem år väntas det bli 85 000 fler invånare som är 80 och äldre i landet.

delningar

5,7 procent av befolkningen i Sverige beräknas vara 80 år eller äldre om fem år. Det innebär att invånare över 80 år kommer öka med 85 000 personer till totalt 600 000 invånare fram till år 2023. Pajala väntas ha den högsta andelen äldre invånare, med tolv procent. Det visar en befolkningsframskrivning från Statisticon, som Nyhetsbyrån Siren tagit de av.

– Det är nu vi kommer att se en markant ökning av antalet personer i de här åldrarna i hela landet och de flesta av Sveriges kommuner. Nu är det på riktigt, säger Mats Forsberg, vd på Statisticon, till Nyhetsbyrån Siren. Han fortsätter:

– Nu kommer den här ökningen som man har pratat om så länge. Den började ta fart redan förra året, men kommer att ta ytterligare fart under de kommande fem, tio åren. Det kommer att vara en kännbar ökning på ett sätt som vi inte har sett tidigare.

I Halland väntas samtliga kommuner få ett högre antal invånare som är 80 år eller äldre, än rikssnittet. Falkenbergs kommun väntas få högst andel äldre i länet, med 7,2 procent.

– De flesta kommuner kommer att erfara väsentligen ökade kostnader inom till exempel äldreomsorg, säger Mats Forsberg.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Statistiken baseras på register över totalbefolkningen hos Statistiska centralbyrån (SCB). Genom kohort-komponentmodellen beräknas hur många som antas födas, dö och flytta in och ut ur en kommun.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.