Snart har succéappen premiär i Varberg: "Känns jättekul"

Nedsatt pris för kunden ska bidra till minskat matsvinn bland stadens restauranger.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Snart kan du handla färdiga rätter med ett gott samvete för både miljö och plånbok. Genom en app kommer det säljas billigare matportioner från tre olika restauranger i Varberg, som annars hade slängts.

- Just för restaurangernas del har de inte tagit vara på matsvinnet. Det är förbjudet att ge det till hemlösa eller till djur på olika gårdar, så de har inte haft något annat alternativ än att slänga det, förklarar Anna-Lotta Svensson, manager för ResQ Club i Sverige.

ResQ Club är appen som minskar matsvinnet från restauranger, caféer och mataffärer genom att låta kunder handla råvaror och färdiga matportioner till ett nedsatt pris. Nu lanseras tjänsten i Varberg - och från och med nästa vecka kommer tre restauranger i Varberg vara anslutna till appen.

- Jag tycker om att öppna upp i lite mindre orter och städer. De digitala tjänsterna är inte lika utbredda så det tas emot på ett väldigt bra sätt, så det känns jättekul, säger Anna-Lotta Svensson.

Det finländska företaget ResQ Club samarbetar med drygt 2000 restauranger och tjänsten finns i fyra länder (Sverige, Finland, Tyskland och Holland). Appen har funnits på marknaden i Sverige i tre år och i Varberg är det tre restauranger som anslutit sig hittills - Restaurang Prästgatan, China Sea och Sushi Minami. Från och med nästa vecka kommer deras färdiga matportioner som blivit över, kunna inhandlas genom appen till ett lägre pris.

- Folk får en notis när maten finns tillgänglig till ett reducerat pris. De betalar i appen och visar upp kvittot på restaurangen. På så vis får restaurangen betalt för mat som annars skulle slängas, och kunden får möjlighet handla maten till ett nedsatt pris. Det är win-win, förklarar Anna-Lotta.

ResQ Club hoppas att fler restauranger i Varberg kommer ansluta sig till tjänsten för att minska matsvinnet.

- Jag har en förhoppning om att kunna rädda minst 500 portioner i Varberg innan året är slut, avslutar Anna-Lotta.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar