Laddar

Smittskyddsläkaren: ”Vi har 72 timmar på oss”

Just nu går man över de som rört sig nära personen som misstänks bära på mässling.

delningar

I onsdags sökte en person vård i Varberg som misstänkts bära på mässling, men det är inte bevisat att den personen har mässling. Utan det är data från Göteborg som säger att vederbörande var mottaglig för det.

– Hon hade ingen typsik mässlingssjukdom i onsdags utan möjligen väldigt tidiga symptom som inte kunde uteslutas som mässling. Därför har vi varit försiktiga och just nu följer vi den här personen. Men vi kan inte säga om hon har mässling eller inte men såklart måste vi vara försiktiga, säger Mats Erntell, smittskyddsöverläkare på sjukhuset i Varberg.

– Eftersom vi har 72 timmar på oss att skydda sådana som eventuellt behöver vaccin har vi fått agera igår och idag kring detta. När vi tittar på listorna över de som kan ha varit utsatta för smitta i Varberg, patienter och besökare som rört sig i närhet av personen, är det 27 personer vi funnit. De 27 personerna som vi behöver ringa tillhör de åldrarna som skulle kunna var mottagliga, fortsätter Mats Erntell.

År man född tidigare än slutet av 60-talet har man haft mässling i väldigt stor utsträckning, berättar Mats Erntell. Är man född 1980 och framåt har man fått två mässlingssprutor som liten och i skolan.

– Personerna som varit i miljön nära vederbörande, födda från 65 fram till 80, behöver vi ringa och höra hur det är med deras skydd. Vilket vi håller på med just nu och det är några som vi rekommenderat att de ska vaccinera sig, säger Mats Erntell.

– Sedan har vi även gått igenom personalen i Varberg, de som jobbar på de här avdelningarna där vederbörande har rört sig. Och det kunde vi börja med redan i onsdagskväll och de som behövt uppdatera sitt skydd har fått vaccin. Så det rör sig väl, jag kan inte säga exakt hur många det är som är aktuella bland personalen, men cirka 30 personer som vi intervjuat kring behovet av vaccin., fortsätter han.

I dagsläget ringer sjukhuset vederbörande ett par gånger om dagen för att höra hur personen mår med feber bland annat.

– Än så länge finns det inga utslag och jag räknar med att vi måste ringa även imorgon för att vara säkra att det inte rör sig om mässling. För har det inte kommit några utslag eller någon typisk sjukdom imorgon eftermiddag då är det inte sannolikt att personen har mässling. Så vi kommer följa personen här över helgen.

Relaterade artiklar