Skräckprognos för Halland: "Upp till oss själva"

Foto: Elin Sjökvist/Pixabay

Så påverkar utsläppen framtidsklimatet i Halland.

delningar

Elin Sjökvist och hennes kollegor på SMHI har undersökt hur temperaturen väntas bli i Halland i framtiden. Resultatet framställs i rapporten "Framtidsklimat i Hallands län", som visar en skräckprognos med risk för fler skogsbränder, översvämningar och ett snöfritt Halland.

- Vi rapporterade om den senaste klimatforskningen med två möjliga framtidsvägar gällande våra utsläpp. Ett scenario visar hur klimatet blir om utsläppen accelererar, utifrån det antagandet får man mer koldioxid. Vi undersökt vad som händer med klimatet om man jämför med dagens klimat, berättar Elin Sjökvist, meteorolog och projektledare. Hon fortsätter:

- Sedan har vi gjort samma upplägg där vi beskriver en framtid där vi börjar arbeta med klimathotet omgående, och där man nästan når Parisavtalet.

Enligt rapporten kommer temperaturen öka med 2,5 grader innan år 2100, i det scenario där man nästan når Parisavtalets klimatkriterier. Skulle utsläppen öka, kan Halland vänta en temperaturökning på 4,5 grader i slutet av seklet.

- Det betyder att det är väldigt stor skillnad på resultaten vi tittar på. Bromsar vi våra utsläpp kan vi få en betydligt mindre temperaturökning. Det blir väldigt tydligt att det hänger på oss, hur vi vill att framtiden ska se ut.

Elin förklarar att det blir en mer kraftfull temperaturökning ju närmare poolen man kommer. SMHI har gjort rapporter för varje län, där temperaturökningen skiljer sig ungefär två grader mellan norra och södra Sverige. Trots det, kan temperaturökningen i Halland få förödande konsekvenser i framtiden.

- Konsekvenserna blir en ökad nederbörd med 15-25 procent, beroende på vilket senario vi tittar på. Det som ökar mest är de intensiva tillfällen med skyfall, där kan nederbördsmängden öka med 35 procent. Det innebär problem för infrastrukturen där vattnet inte hinner rinna undan, och risken för översvämningar ökar.

Enligt rapporten blir det ökad risk för värmebölja och skogsbränder under sommaren, något vi redan fått erfara i sommar.

- Fortsätter utsläppen accelerera kommer denna sommaren som varit anses som kall jämfört med det som kan bli. Om vi tittar på den andra scenariot så motsvarar vädret den här sommaren en normalsommar i framtiden, säger Elin.

Växtsäsongen väntas bli längre och avdunstningen ökar, vilket ger en ökad risk för skogsbränder i kombination med värmeböljan. Även vinterhalvåret beräknas bli påverkad av den ökade temperaturen.

- Idag har Halland inte så mycket snö på vintern. Länet har ungefär en månad med snö i medeltal, men det varierar från år till år. Om vi tittar på det scenario med mindre utsläpp, så blir det väldigt ovanligt med snö i framtiden. Enligt det andra scenariot så förekommer inte snö alls i Halland, då går snögränsen vid norra Götaland och östra Svealand.

Vad är dina tankar kring rapportens resultat?

- Det är en stor skillnad mellan de två scenariorna och det är hoppfullt på något sätt. Det är inte utdömt hur klimatet blir, utan det är upp till oss själva, avslutar Elin.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar