Skillnader i sparande till barns boende – "skapar stor orättvisa"

Till vänster, genrefoto: Mostphotos. Till höger: Carolina Stegman, vd på FMF. Foto: FMF.

En ny undersökning från Fastighetsmäklarförbundet visar att många föräldrar sparar till sina barns boende.

delningar

Bostadsbrist, höga bostadspriser, svårighet att få hyresrättskontrakt samt bankernas hårdare krav gör att dagens generation av unga har svårt flytta hemifrån.

Många föräldrar sparar därför till sina barns första boende och sparar de inte själva så gör i sin tur deras föräldrar det.

Det visar en undersökning som Fastighetsmäklarförbundet har gjort i samarbete med Kantar Sifo. 

Fastighetsmäklarförbundet har ställt frågan till föräldrar om de eller någon annan sparar till deras barns första boende. Hela 61 procent uppger att de själva eller någon annan sparar. Om föräldrarna inte själva sparar så är det oftast mor- och farföräldrarna som sparar till barnbarnet.

Majoriteten sparar 500 kronor per månad och barn, men det det finns en liten del som sparar långt mer och i storstäderna är snittet hela 926 kronor. I åldersgruppen upp till 35 år svarar hela 69 procent att de eller någon annan sparar och i åldersgruppen 36-50 år är siffran 58 procent.

Samtidigt uppger 37 procent att varken de själva eller någon annan sparar alls till barnens första boende. 

– Det är svårt för många i dag att flytta hemifrån om de inte får ekonomisk hjälp i någon form av sina föräldrar eller andra. Det är många som sparar till sina barns första egna boende och det ganska mycket. Men vi kan också se att det finns en stor grupp som inte sparar alls. Det är egentligen ingen bra utveckling för boendet blir en klassfråga, som även kan handla om möjligheten till utbildning, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Hon menar samtidigt att föräldrarnas sparande eller ickesparande i längden också påverkar klassfrågan.

– Det är egentligen ingen bra utveckling för boendet blir en klassfråga, som även kan handla om möjligheten till utbildning. Med dagens höga bostadspriser och svårigheten att få en hyresrätt på många orter i landet blir de unga väldigt utlämnade. Lägg därtill bankernas hårdare krav. Det ska ju inte vara en förutsättning för att kunna flytta hemifrån att du har föräldrar som kan hjälpa till ekonomiskt. Det är synd att det ska vara så och skapar en stor orättvisa, säger Carolina Stegman.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar