Skanska och Ikea gör planer i Varberg: "Stor marknad"

Där blir det nya bostäder.

delningar

BoKlok gör planer för sitt första byggprojekt i Varberg. Företaget är ett samarbete mellan Skanska och Ikea och de arbetar med att bygga hållbara hem till låga priser. Nu planerar de att bygga 36 nya lägenheter i Bläshammar i Varberg. Inflyttningen är beräknad till våren 2020.

- Boklok är ett koncept som finns i hela landet och nu kommer vi till Varberg. Vi ser att Varberg har en stor marknad för bostäder. Vår grundtanke är att alla ska ha råd att bo, det var Ingvar Kamprads stora vision, förklarar Magnus Hallonlöf, projektutvecklare på BoKlok, till 24Varberg.

Företaget har tidigare haft byggprojekt i andra städer i Halland, som i Laholm, Halmstad och Falkenberg. Hallonlöf förklarar att de byggda bostäderna säljs vidare till bostadsrättsföreningar eller till kommunala fastighetsbolag.

- Det är attraktivt att bo på guldkusten om man säger så. Vi har haft tre till fyra projekt i Falkenberg och Halmstad och ett projekt i Laholm, förklarar han.

Lägenheterna i Bläshammar blir bostadsrätter i storlekarna två, tre eller fyra rum och kök. Marken i området har Skanska ägt sedan tio år tillbaka. Boendekostnaden är inte fastställd, men det utlovas "kloka priser". Försäljningen av lägenheterna startar våren 2019.

De nya lägenheterna i Bläshammar kommer rustas upp med solceller på taken, något som inte kommer kosta kunderna något extra, enligt Hallonlöf.

-Solcellerna på taket är vi lite extra stolta över. De kommer att ge ett ordentligt energitillskott – tillräckligt för att driva husens ventilation, belysning och delar av den gemensamma uppvärmningen. Eventuellt överskott skickar vi ut på elnätet så fler kan få grönare el, förklarar Magnus Hallonlöf i ett pressmeddelande.

Har ni fler planer i Halland i framtiden?

- Oh ja. Vi har ganska många tomter i Bläshammar. Detta projektet är till 2019, sedan är tanken att vi ska bygga 32 radhus i Bläshammar som vi startar upp under 2020, säger Hallonlöf till 24Varberg.

BoKlok bygger ungefär 1200 nya bostäder per år. Än så länge har de byggt för över 11 000 bostäder i länder som Danmark, England, Finland, Sverige och Tyskland. Bostäderna i Bläshammar kommer fördelas genom en offentlig turordningsdragning.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar