Så ska Varbergs nya vattentorn se ut

Arkitekttävlingen om stadens nya vattentorn är avgjord, och det blev en vågad vinnare.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Arkitekttävlingen om stadens nya vattentorn är nu avgjord och beslutet är fattat om hur Varbergs nya vattentorn ska se ut. Det är arkitektfirman Whites förslag "VÅGA" står som vinnare. Uppdraget var att gestalta ett torn utifrån begreppet vatten och ledorden trygghet, kraft och kreativitet. Varbergs nya vattentorn blir ett unikt landmärke placerat på Bastekullen i Träslöv och kommer synas både från staden och från motorvägen.

24Varberg får tag på Mattias Lind, ansvarig arkitekt för tävlingsteamet från White arkitekter, när han sitter och firar med en bit mat tillsammans med kollegorna. De är självklart glada och stolta över att Varberg vågade "Våga".

– Vi hade ju dels ledorden som vi behövde förhålla oss till och sedan skulle vi få plats med 10 000 kubikmeter vatten. Vi behövde tänka annorlunda och jobba med den stora kroppen på ett sätt så att den får en elegans och kan bli något spännande och fantastiskt. Vi sökte ett spänstigare uttryck och då upptäckte vi att den långa utsträcka formen – och där fanns svaret. Vi hittade en upprepning av en vågform och det uppstod en enorm dramatik. Associationen till vatten var oundviklig, säger Mattias Lind.

Ett vattentorn är oftast runt och står rakt upp. Whites vinnarförslag ställer det traditionella på ända genom att låta "vattentornet" sträcka sig genom det flacka halländska landskapet. Alla tekniska funktioner är säkerställda, men gestaltningen är radikalt annorlunda. Förslagets långsträckta, spänstiga geometri är unik i vattentornssammanhang. Det är inte första gången firman vinner en arkitekttävling.

– Om man ska göra sådana här spännande och fina uppdrag så får man ofta se till att vinna den här typen av arkitekttävlingar. Man måste ha lite tävlingsinstinkt och verkligen vilja vinna, säger Mattias Lind.

Hur tror du att reaktionerna från Varbergarna kommer bli på det nya vattentornet?

– Det är alltid svårt att tro något, för det ligger i betraktarens öga. Men jag tror att det här vattentornet har en form och uttryck som kommer vara lätt att känna igen och associera till. Jag tror att Varbergarna så småningom kommer vara stolta över detta. Jag tror att detta med tiden kan associeras till Varberg. Jag hoppas att man kommer besöka det som ett utflyktsmål också, säger han.

Gestaltningsuppdraget av det nya vattentornet stod mellan arkitektbyråerna White, Rundquist och Wingårdh. Byråernas förslag presenterades för en jury med representanter från VIVAB och Varbergs kommun. Tävlingstiden var ett par månader.

"Den kreativa och djärva gestaltningen kommer att bidra till Varbergs vision som Västkustens kreativa mittpunkt", skriver tävlingsjuryn i sin motivering.

Den 7 november fastställdes beslutet om det vinnande bidraget ”VÅGA” från White arkitekter.

 - Vi i juryn tycker att White har skapat en unik symbol för Varberg. Tornets form är nytänkande och går utanför ramarna för hur man tänker att ett vattentorn ska se ut, säger Margareta Björksund-Tuominen, VD på VIVAB i ett pressutskick.

Varberg är en växande stad som behöver ett vattentorn som säkrar dricksvattenleveransen till stadens invånare. Tornets reservoar kommer att rymma 10 000 kubikmeter vatten, jämfört med befintlig reservoar på 2000, vilket skapar en större säkerhet i dricksvattenleveransen.

Varberg är redan känt för flera landmärken, från 1500-talets fästning via det klassiska kallbadhuset till UNESCO-klassade radiostationen Grimeton och landets första vindkraftspark från 1991. Med det nya horisontella vattentornet formuleras den framtida bilden av staden.

Nästa steg i projektet är att kontraktera en entreprenör som tillsammans med VIVAB kommer att arbeta vidare med planering och projektering. Byggnationen beräknas starta våren 2020.

Illustration av White arkitekter

Illustration av White arkitekter

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar