Så ofta har det varit en vit jul – och så ser framtiden ut

Det är säkerligen många som önskat sig en vit jul i år, men hur har det egentligen sett ut de senaste åren?

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Julen 2017 var regnig i Götaland och södra Svealand. Den snö som funnits, och gett en hopp om en vit jul, smälte bort. Från norra Svealand och norrut förekom det tidvis snö eller snöbyar. Under annandag jul blåste det upp stormvindar vid Bohuskusten.

Julen 2016 rådde barmark i söder och utmed Norrlandskusten upp till Umeåtrakten. Stormen Urd presenterade sig på annandagen men berörde främst Götaland.

Julen 2015 var lik 2016 till vädret. Barmark i Götaland och praktiskt taget hela Svealand. På annandagen passerade stormen Staffan.

Julen 2014 utbredde sig kall luft ner över praktiskt taget hela landet. Resultatet blev en vit jul i norr om Mälardalen och på en del platser i Norra Götaland. På en del platser i norra dalarna och inre Norrland noterades hela 30 minusgrader.

Julen 2013 var en mild jul. Den nederbörd som kom var nästan enbart regn ända upp till södra Norrland. Som exempel föll det hela 30 millimeter regn under julafton vilket innebar den regnigaste julaftonen där sedan man började mäta vid 1884.

Julen 2012 var det kraftiga snöfall och en riktigt vit jul, framförallt i de östra landskapen. Härnösand hade ett snödjup på hela 65 centimeter vilket var den snörikaste julen på minst 100 år där.

Julen 2011 gjorde stormen Dagmar entré natten till annandagen med mängder av strömlösa hushåll till följd. Främst var det mellersta delen av Sverige som drabbades.

Julen 2010 är troligtvis den vitaste julen som varit på länge. Då var det minst en decimeter snö vid samtliga rapporterande SMHI-stationer.

Här nedan ser du en illustration om hur sannolikheten för en vit juldagsmorgon ser ut enligt modellberäkningar. Den vänstra kartan visar tidsperioden 1961-1990 den högra 2071-2100.

Illustration och beräkningar gjorda av SMHI: Sannolikheten för en vit juldagsmorgon enligt modellberäkningar. Vänstra kartan visar tidsperioden 1961-1990, och högra 2071-2100.

Troligtvis kommer en vit jul för kommande generationer endast vara en dröm. Enligt SMHI menar klimatforskarna att chanserna till snötäckt mark minskar drastiskt i framtiden. Speciellt för de i södra Sverige.

Enligt SMHI är ett scenario att det överhuvudtaget inte kommer att bli en vit julafton i Malmöområdet om hundra år.

Illustration: SMHI

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar