Så mycket satsar kommunen på kultur

Varberg ligger långt ifrån högst i landet.

delningar

Det finns stora variationer i hur mycket pengar kommunerna lägger på kultur, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Kommunerna i Halland är långt ifrån de kommuner som satsar mest på kultur i landet. Halmstad och Varberg ligger högst i Halland - de lägger 2,3 procent av kommunernas budget på kultur. De följs av Laholm på 2,1 procent, sedan Falkenberg och Kungsbacka på 1,8 procent av budgeten. Sist ligger Hylte på 1,6 procent.

Umeå satsade mest i landet. Som andel av kommunens totala budget lade Umeå 4,5 procent på kultur, medan motsvarande siffra i Nordanstig, som satsade minst i landet, var 1,0 procent, enligt ny statistik från Myndigheten för kulturanalys.

– Vi har inte tittat närmare på varför det ser ut som det gör kommuner emellan i den här rapporten, men det är tydligt att det finns variationer, säger Moa Olin, utredare och statistiker på Kulturanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

Umeå la 2380 kronor per invånare på kultur 2017. Nordanstig som satsade minst, la 572 kronor per invånare.

– Under tioårsperioden 2008 till 2017 har kulturens andel av samtliga kommuners totala verksamhetskostnader minskat från 2,40 procent till 2,17 procent, säger Moa Olin. Kommunernas sammanlagda utgifter för kultur var 11,5 miljarder 2017.

Källa: Nyhetsbyrån Siren/Kulturanalys

Källa: Nyhetsbyrån Siren/Kulturanalys

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar