Så mycket har betalats ut för supermiljöbilar i Halland

Det är extremskillnader i hur mycket som betalas ut i premier i Halland – dessutom exporteras nästan var tionde bil som får statligt stöd utomlands.

delningar

Till och med september i år har drygt 294 miljoner kronor betalats ut i supermiljöbilspremier runtom i landet, varav över 109 miljoner i Stockholm. Det visar statistik från Transportstyrelsen.

– Supermiljöbilspremien har betalats ut till den som varit ägare när fordonet togs i trafik för första gången och endast en av tio premier har betalats ut till en privatperson, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

I Halland är det stora skillnad i hur mycket som har betalats ut i supermiljöpremier. Kungsbacka, som fått 2 300 000 kronor i premier, har fått nästan 20 gånger så mycket pengar som Hylte, där man bara fått 120 000 kronor. Laholm och Falkenberg kommer strax efter, med 200 000 kronor, följt av Varberg 631 447 kronor och Halmstad 1 160 757 kronor.

Källa: Transportstyrelsen och Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Mikael Andersson finns det sannolikt en hel del privatpersoner som har valt att leasa en elbil, istället för att köpa en egen.

– De syns inte i vår utbetalningsstatistik, för då går premien till finansbolaget som är den faktiska fordonsägaren, säger han.

Supermiljöbilspremien gäller personbilar med mycket låga utsläpp av växthusgaser, främst laddhybrider och elbilar, som ställts på senast den 30 juni i år. Både privatpersoner och företag har kunnat få premien. Enligt Transportstyrelsens statistik har 93 procent av utbetalningarna 2018 gått till juridiska personer. Den 1 juli i år ersattes premien av den nya klimatbonusen.

– Vi har inte börjat att betala ut de premierna än eftersom ett av kraven är att du måste vara ägare till fordonet minst sex månader innan bonusen betalas ut. Det sker alltså i samband med årsskiftet. Känslan än så länge är att det rör sig om fler fordon är vi har trott, men att bonusbeloppet per bil är mindre än förväntat, säger Mikael Andersson.

Bland andra Sveriges Televisions konsumentprogram "Plus" har rapporterat om att nästan var tionde elbil som fått statligt stöd i form av supermiljöbilspremien har exporterats till andra länder.

Källa: Transportstyrelsen och Nyhetsbyrån Siren.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar