Så mycket el används i länet jämfört med övriga Sverige

Vi använder lika mycket el som för nästan 30 år sedan – trots att befolkningen har ökat med 1,5 miljoner människor.

delningar

Västgötar och stockholmare använde en knapp tredjedel av all el i Sverige förra året. Den totala elanvändningen låg på 130 terrawattimmar i riket 2017, visar nya siffror från Energimyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Vi ser ingen ökande trend, utan snarare att vi håller oss på nivåer som är jämförbara med 1990 på nationell nivå, säger Camilla Dellby, ansvarig för el- och fjärrvärmestatistiken på Energimyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Halland hamnar i mitten på den tabell som visar elanvändningen i de olika länen i Sverige. I Halland har det använts 4393 GWh el år 2016 och 4475 GWh år 2017.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Elanvändningen ligger alltså på ungefär samma nivå nationellt, trots att befolkningen har ökat med 1,5 miljoner sedan dess.

– Vi har också en samhällsutveckling där vi digitaliserar och bygger serverhallar och andra verksamheter som drar el, men vi ser ändå att elanvändningen inte har ökat. Det är ett tecken på att vi gör ett gediget arbete med energieffektivisering, säger Camilla Dellby till Siren.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar