Laddar

Så många nyanlända ska Varberg ta emot

Minskning jämfört med förra året - Migrationsverket har gett sin prognos för år 2019.

delningar

Enligt prognoser från Migrationsverket kommer Varberg att ta emot 98 personer i år. Det är en minskning med nästan trettio procent jämfört med året innan. Andelen kvotflyktingar väntas bli högre i år i kommunen än tidigare, rapporterar Hallands Nyheter.

– Det är personer som inte har bott i Sverige innan, och som kommer direkt från FN:s flyktingläger. Så man kan säga att det är färre personer som kommer, men de har ett större behov, säger Lotta Olanya, inkluderingsstrateg i Varbergs kommun, till tidningen.

Varbergs kommunen har sett över behovet av de fastigheter som inskaffades i anknytning till flyktingvågen. Kommunen har till exempel sagt upp kontraktet på Lyckevägen 13, som fungerat som tillfälliga bostäder i väntan på ett permanent boende.

– Det vi har sett under 2018 är att det huvudsakligen kommer familjer och vi har därför för många bostäder för ensamhushåll. Dessutom har vi hyrt bostäderna på Lyckevägen, som stått halvtomma.

Hur många nyanlända som tas emot i kommunerna baseras bland annat på kommunens storlek, hur många asylsökande som redan bor i kommunen och arbetsmarknad. Trots färre nyanlända under året är bristen på bostäder den främsta utmaningen för att klara av mottagandet, enligt Lotta. I Varbergs kommun arbetar man med att öka integrationen i samhället och flera nya projekt är på gång.

– Det är också en utmaning för det kommande året. Vi behöver öka inkluderingen och det gäller inte bara människor som kommer hit, utan även vi som redan bor här. Vi behöver se att det inte är så komplicerat att välkomna människor från andra kulturer in i samhället.

Relaterade artiklar