Så många BUP-patienter får vänta för länge

"Barn och unga mår sämre", säger psykiatrikern.

delningar

Nästan 30 procent av patienterna inom barn och ungdomspsykiatrin (BUP) i Halland får vänta längre än 30 dagar på vård. Under 2018 fick nästan vart tredje barn eller ungdom vänta i mer än en månad för att få en första bedömning. Detta enligt siffror från SKL som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det är bekymmersamt att tillgängligheten har minskat. Allt fler får komma till BUP, men väntetiderna ökar, säger psykiatern Ing-Marie Wieselgren på SKL till Nyhetsbyrån Siren.

Hjälpen som barn och ungdomar får inom psykiatrin varierar starkt i landet. I Jämtland, Härjedalen, Västernorrland, Norrbotten och Uppsala fick mer än hälften vänta över en månad. Ing-Marie Wieselgren, samordnare för psykisk hälsa på SKL, menar att klyftorna beror på svårigheten att rekrytera legitimerad personal i vissa delar av landet.

– Barn och unga mår sämre. Men det är också mindre skambelagt att söka psykiatrisk vård. Att vården har blivit bättre gör också att fler söker, säger Ing-Marie Wieselgren till Nyhetsbyrån Siren.

För att minska kötiderna har SKL inlett en ny överenskommelse med regeringen där 380 miljoner kronor ska avsättas till BUP. Målsättningen är att låta primärvården eller socialtjänsten ta hand om ett större antal patienter med mindre allvarliga problem. Eftersom det hade lämnat mer resurser över till den specialiserade psykiatrin.

– Målet i årets överenskommelse är att man ska få komma i kontakt med första linjen samma dag, och få en bedömning där inom tre dagar. Inom specialistpsykiatrin gäller fortsatt besök inom 30 dagar och påbörjad utredning inom ytterligare 30 dagar, säger Ing-Marie Wieselgren till Nyhetsbyrån Siren.

Trots målsättningen för 2019 visar Sirens sammanställning att väntan för påbörjad utredning är längre än 30 dagar. Då nästan 80 procent fick vänta över 30 dagar under 2018.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar