Laddar

Så många äldre är ekonomiskt utsatta i Varberg

"Antalet pensionärer i relativ fattigdom kommer att öka", säger Anders Thoré.

delningar

De senaste kommunsiffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB) för 2016 visar att 14,9 procent av landets äldre riskerar fattigdom. Trots att motsvarande siffra var 15,6 procent år 2015 är det fortfarande negativa siffror, berättar Anders Thoré, sakkunnig i pensionsfrågor på Pensionärernas riksorganisation (PRO).

– Min förklaring är att det är en tillfällig nedgång som beror på att skatten på de lägsta pensionerna sänktes och inkomst- och tilläggspensionen ökade 2016. Men trenden är fortfarande att pensionärer tappar i förhållande till löntagarna och att antalet pensionärer i relativ fattigdom kommer att öka, säger Anders Thoré till Nyhetsbyrån Siren.

Per kommun varierar andelen ekonomiskt utsatta äldre stort. I Danderyd var andelen lägst i landet på 6,3 procent jämfört med 31,9 procent i Eda som toppade statistiken. Toppade i Halland gjorde Hylte på 19,8 procent ekonomiskt utsatta äldre. Lägst låg Kungsbacka på 8,6 procent. I Varberg låg man på 14,7 procent, bara två decimal under rikssnittet.

– En övervägande majoritet av de som hamnar under fattigdomsgränsen är kvinnor. Det beror naturligtvis på att de har tjänat mindre under hela sitt yrkesliv, vilket har olika orsaker, säger Anders Thoré.

– Dels är lönerna lägre i kvinnodominerande yrken, dels är kvinnor borta från arbetsmarknaden mer. De tar hand om hushåll och barn och är sjukskrivna i högre grad än män. En viktig förklaring är också att fler kvinnor jobbar deltid, och i arbetaryrken handlar det om ofrivillig deltid i stor utsträckning, fortsätter han.

Så såg det ut i Halland 2016.

 

Relaterade artiklar