Region Halland kritiseras av JO efter datautlämning

OBS, genrebild.

"Vi tar givetvis till oss av JO:s kritik", säger regiondirektören.

delningar

Justitieombudsmannen (JO) riktar skarp kritik mot Region Halland efter att ha utlämnat data. En begränsad mängd data lämnades ut till den samverkande sjukvårdsorganisationen i Boston (BWPO) när Region Halland skulle testa hur datavarulagret byggdes upp.

Vi tar givetvis till oss av JO:s kritik. Så vitt vi kan se så är de delar som kritiseras hanterade, men vi ska nu noggrant gå igenom beslutet och dra lärdomar av detta, säger regiondirektör Jörgen Preuss, i ett pressmeddelande.

Därefter förstördes alla uppgifter. Hur som helst anser JO att uppgifterna inte skulle ha lämnats ut till ett tredje land. JO bedömde även att dokumentationen kring sekretessprövningen var bristfällig. Datan lämnades ursprungligen ut till Brigham and Women’s Physicians Organization i april 2016.

– Även om datan aldrig har låsts upp och ingen hallänning har identifierats så räknas uppgifterna som personuppgifter och då anser JO att vi skulle hanterat det annorlunda, säger Jörgen Preuss.

Informationen bestod inte a enskilda patientjournaler med namn, adress och personnummer. Istället var det så kallad pseudonymiserade data. Ett fåtal personer i Brighams organisation ska ha arbetet med uppgifterna innan dem förstördes. Syftet med projektet var att bygga upp ett verktyg för att utveckla en bättre, säkrare och mer kostnadseffektiv vård för hallänningarna.

– Vi kan nu konstatera att varken JO eller vi själva är nöjda med hur våra överväganden dokumenterades i inledningsskedet. Det har vi dragit lärdom av. Vi har nu ett datavarulager och en analyskapacitet som ger oss stor potential att förbättra vården för hallänningarna, och det viktiga arbetet fortsätter vi med, säger Jörgen Preuss.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar