Region Halland får 105 miljoner i bidrag för att öka trafiksäkerheten

Här är vägen som pengarna ska gå till:

delningar

Region Halland har tilldelats 105 miljoner kronor när regeringen har delat ut bidrag för att öka trafiksäkerheten på regionala vägar. Det projekt som bidraget nu samfinansierar tillsammans med Region Halland handlar om väg 940, Rösan - Forsbäck. Regeringen har sagt ja till nya Onsalavägen på sträckan, och den beräknade kostnaden för projektet ligger på 299 miljoner kronor. Bidraget som Region Halland nu får är en samfinansiering på 35 procent mellan 2019 till som längst 2022 och landar då alltså på 105 miljoner kronor.

– Detta bidrag möjliggör att vi nu kan planera och genomföra fler projekt i Väst för att öka trafiksäkerheten på våra regionala vägar, säger Jörgen Einarsson, regional direktör i Väst, Trafikverket i ett pressutskick.

Trafikförhållandena i Onsala har diskuterats sedan mitten av 1950-talet. Trafikverket planerar för nya vägen mellan Rösan och Forsbäck samt trafiksäkerhetsåtgärder på befintlig väg utmed sträckan Forsbäck–E6.

Det är tre regioner i Västsverige som totalt får ett bidrag på 311 miljoner kronor. Det handlar om Region Värmland som tilldelas 82 miljoner kronor fördelat på fyra projekt. Västra Götalandsregionen får 124 miljoner kronor fördelat på tre projekt och Region Halland får alltså 105 miljoner kronor till ett projekt.

Det var i samband med att regeringen tog beslut om den nationella planen för transportinfrastruktur i juni i år som de även avsatte nationella medel för att samfinansiera en utbyggnad av mötesseparerade vägar på regionala vägnät. Syftet är att öka tempot i arbetet med att skapa ett mer trafiksäkert transportsystem.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar