Regeringen: Ja till dyrare att skicka post

Pressfoto: Postnord.

Efter Postnords vädjan – nu ska portot höjas.

10 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Antalet brev som skickas i Sverige har sjunkit under en längre tid.

I slutet av 2018 hade Postnord den största minskningen någonsin över skickade brev i Sverige vilket har lett till konsekvenser för företaget.

I ett brev som Svenska Dagbladet tagit del av, vädjade Postnords vd Håkan Ericsson i början av 2019 till regeringen om att lagen om brevporto ska ändras.

I dagsläget finns det ett pristak så att portot inte ska kunna höjas hur mycket som helst – ett tak som Postnord vill ska tas bort.

Nu meddelar regeringen att man säger ja till Postnords önskan, vilket Breakit först rapporterade.

– Den svenska samhällsutvecklingen påverkas starkt av digitaliseringen. De ändrade kommunikationsmönster som användningen av ny teknik leder till innebär förändrade förutsättningar och villkor för människor, företag och offentliga institutioner. Denna omställning påverkar samhället i grunden och processen kan inte antas avstanna inom överskådlig tid. Prisregleringen i postförordningen behöver därför ändras för att skapa nödvändiga förutsättningar för en mer långsiktigt hållbar posttjänst, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) i en kommentar.

"Utredningens förslag innebär att pristaket bibehålls men att prisregleringen i postförordningen ändras så att den avser enstaka brev upp till 250 g som befordras över två arbetsdagar", skriver regeringen i en skrivelse till riksdagen.

Vidare ska pristaket bli mer flexibelt genom att det i pristaksberäkningen införs en faktor som tar hänsyn till den utsedda tillhandahållarens minskande volymer av brev upp till 250 g. Hur stor denna faktor ska vara bör enligt förslaget bestämmas av PTS med ett treårigt intervall, enligt skrivelsen.

Förslaget kan komma att gå igenom redan i slutet av maj. I sådana fall hoppas Postnord genomföra portohöjningen i höst.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar