Laddar

Nio av tio hallänningar glömmer brandrisken

Foto: Mihajlo Maricic/Mostphotos & gopixa/Mostphotos

Det uppmärksammas på brandvarnarens dag.

delningar

Lördagen, 1 december, är brandvarnarens dag. En dag till för att uppmärksamma rutinerna för att undvika brand i hemmet. Och var femte hallänning har glömt att släcka levande ljus, det visar trygghetsundersökningen "Svenskarna och trygghet 2018", av Kantar Sifo, på uppdrag av Verisure.

– De flesta känner nog till riskerna med levande ljus och att man måste vara försiktig med ljusstakar med mossa samt släcka ljusen när man lämnar rummet. Men den senaste forskningen visar att spisar är ett ännu större problem, så det finns all anledning att tänka på detta under julstöket, säger Thomas Gell, kanslichef på Styrelsen för Svensk Brandforskning, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar även att nio av tio, 89 procent, av hallänningar laddar mobiltelefon eller surfplatta under natten, vilket kan medföra en brandrisk.

– Man ska komma ihåg att vissa enheter kan bli väldigt varma vid laddning, vilket medför en brandrisk. Därför uppmuntrar vi till att exempelvis installera en timer som stänger av elförsörjningen efter en timme eller två, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure, i pressmeddelandet.

Relaterade artiklar