Nej till Kristersson (M) som statsminister

Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare. Foto: Wikimedia Commons/Kaiketsu.

Under onsdagsmorgonen röstade riksdagen nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister.

17 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under onsdagsmorgonen röstade riksdagen huruvida Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ska röstas fram som Sveriges nästa statsminister.

Det blev 195 röster emot och 154 röster för.

Tidigare i veckan har bland annat Centerpartiet och Liberalerna gett beskedet att man inte kommer att släppa igenom en M/KD-regering som gör sig beroende av Sverigedemokraterna.

Samtidigt har Sverigedemokraterna gett sitt stöd öppet till Kristersson (M) i veckan.

Partierna sade bland annat följande i talarstolen i samband med röstningen:

Annie Lööf (C), partiledare: "Centerpartiet gav tydliga besked inför valet. Vi sökte mandat för en Alliansregering samtidigt som vi sa att vi inte ska bli beroende av SD. Vi gör precis det som vi sa inför valet", rapporterar Aftonbladet.

Mia Sydow Mölleby (V), gruppledare: "Vi röstar nej till Ulf Kristersson som statsminister för att vi vill förhindra den mest konservativa regeringen i modern tid"

Anders Ygeman, (S), gruppledare: "Trots att Kristersson gick i spetsen för att avsätta statsministern ska vi i dag ta ställning till en regering med betydligt färre mandat än när Stefan Löfven avsattes". Även Ygeman upprepar att en M och KD-regering skulle bli den mest konservativa, enligt Aftonbladet.

Maria Färm, (MP), gruppledare: "MP röstar nej. Det är en avgörande tid. Det är en liten högerkonservativ regering som kräver SD:s aktiva stöd, Kristersson vill bilda. Vi borde se Kristerssons agerande i ljuset av hur moderater runtom i landet samarbetar med SD. Vårt nej står för viljan att Sverige ska styras av en regering som värnar demokrati, står upp medmänsklighet och jämlikt samhälle". 

Jan Björklund, (L), partiledare: "Om dagens omröstning hade handlat om de föreslagna partierna hade vi röstat ja. Men det handlar om något större. Det handlar om krafter som är mot idéer som byggt våra västerländska samhällen; fri ekonomi, tolerans, jämställdhet". 

Jimmie Åkesson, (SD), partiledare: "Anföranden vi lyssnat på säger ganska mycket om det politiska tillståndet i landet. De handlar inte om vem som ska bli statsminister utan inflytande om politiken. Vi kommer att rösta ja till Ulf Kristersson idag för att slippa "det vilda västern" som de liberala partierna har bildat", rapporterar Aftonbladet.

Ebba Busch Thor, (KD), partiledare: "I mer än två månader har vi pratat. Jag tror inte att någon enda ledamot i denna kammare upplever att valresultatet blev som de önskande. Med all respekt för att beslutet är svårt. C och L måste bestämma vilket alternativ de föredrar".

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.