Negativa trenden: Ljusbränderna ökar i december

Så många bränder på grund av levande ljus har inträffat i Varberg.

delningar

I december stiger antalet ljusbränder jämfört med resten av året. Under de senaste tjugo åren har räddningstjänsten ryckt ut till sammanlagt 5.700 bränder orsakade av levande ljus, varav ungefär var tionde gång i Stockholm. Det visar statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det är viktigt att vara vaksam. En bra regel är att den som tänder ljuset släcker ljuset, och att man inte ska lämna brinnande ljus när man går ut ur rummet, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen, till Nyhetsbyrån Siren.

I Halland är det stora variationer mellan antalet bränder på grund av levande ljus mellan 1998 och 2017. Flest ljusbränder har det de senaste 20 åren varit i Halmstad - 54 stycken. Minst antal ljusbränder har inträffat i Laholm där det skett sju stycken. Efter det i statistiken kommer Hylte, med 11 bränder. I Falkenberg har det inträffat 28 bränder sedan 1998 och i Kungsbacka 33 stycken. I Varberg har det brunnit 34 gånger de senaste 20 åren på grund av levande ljus.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Förra året ryckte räddningstjänsten ut drygt 200 gånger runtom i landet på grund av ljusbränder. 1998 var motsvarande siffra cirka 350. Förutom att se till att släcka ljusen är det också viktigt att komma ihåg att stänga av spisen.

– Bränder på spisar i samband med matlagning är den vanligaste brandorsaken, säger Anders Bergqvist.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar