Museum storsatsar på utställning: "Fantastiskt att vi kunnat få ihop det här"

Hallands Kulturhistoriska museum har planerat utställningen i flera år.

delningar

Hallands Kulturhistoriska museum i Varbergs Fästning presenterar museets största satsning någonsin hittills när det gäller en tillfällig utställning - "Kirgizistan - konst och världsarv". Redan 2016 började planerna för utställningen.

Ullexperten, textilkonstnären och författaren Kerstin Gustafsson, 77, har varit i det centralasiatiska landet Kirgizistan vid sju tillfällen sedan -93. Nu kan man lära sig mer om Kerstin, Kirgizistans konst och kulturarv fram till augusti månad.

- Vad vi vill göra med utställningen är att presentera Kerstin, för jag tyckte att den mest intressanta utgångspunkten är hur kan en person som bor i Varberg kan vara expert på Kirgizistan och dess hantverk. Vi vill förstås också berätta om landet och deras normadkultur. Sedan är inte det hela historien om landet eftersom det är ett modernt land, men det här är den delen som utgår från jurtan och normadkulturen som vi kan visa och som fortfarande är levande. Så det är många lager i utställningen och mycket vackert att titta på, säger Åsa Axberg, utställningsproducent.

I rikssalen på Hallands Kulturhistoriska museum finns totalt 105 föremål att se i utställningen. Bland annat är det hantverk i ull från Kirgizistan, som mattor och jurtor, och textilkonst från Kerstin med rötter i den nordiska konsten. Hantverken från Kirgizistan har Kerstin själv samlat in på ett av sina besök i landet, när hon fick det i uppdrag av Världskulturmuseet.

Färgglada och mönstrade detaljer inuti jurtan

- Det är fantastiskt att vi kunnat få ihop det här, för det här är museets största satsning hittills när det gäller en tillfällig utställning. Både att det tagit en väldigt lång tid att få ihop utställningen och ekonomiskt sett, säger Åsa Axberg.

Bland annat har det kostat att hyra in alla 105 föremål från ett statligt museum till ett regionalt. Dessutom har utställningen satsat på specialbyggda montrar och teknik som film och bildspel, förklarar Åsa.

- Vi måste ha ett särkilt larm eftersom staten kräver mycket larmsäkerhet, så vi har fått göra stora investeringar för att kunna ha det, förklarar Åsa.

Förutom den textila konsten på utställningen, kan man följa berättelser om örnjakt, hästar och det bergiga landskapet i det relativt okända landet Kirgizistan.

- Hela Centralasien är ett bortglömt område, både kulturellt, politiskt och socialt. Och jag tycker det är väldigt konstigt eftersom vi har så mycket gemensamt ändå, berättar Kerstin.

Kerstin förklarar att Kirgizistan är ett fredligt land och hon upplever att de använder sig av naturens resurser på bästa sätt. Ullen, som används till jurtor och mattor, är har fler positiva egenskaper. Bland annat isolerar materialet från både kyla och värme.

- Jag blev fascinerad av hur mycket de använder ull till allting. Ull från får och även hår från hästar, jakoxar och getter och hela samhällsstrukturen var uppbyggt av de här djuren som ger mjölk, ull och kött. Det här att klippa sina djur och mjölka dem är huvudsysselsättningen. Plus det här folkliga sättet att uttrycka sig intresserade mig.

Jurta från Kirgizistan

Trots att Kirgizistan i nuläget är ett modernt land lever kulturen med jurtor och hantverk av ull vidare i landet. Än idag flyttar folket i byarna en bit upp på berget med sina djur och jurtor för att få bättre tillgång till vatten under sommaren.

- Nu är det så att de fått en väldigt kulturell betydelse för folket själva, för ordet jurta betyder hem. De som bor i sådana här byar har ofta satt upp en jurta inne på gården. Inte som flytt, utan som symbol för hem. I jurtorna firas familjehögtider som bröllop och begravningar, förklarar Kerstin.

"Kirgizistan - konst och världsarv" visas på Hallands kulturhistoriska museum på Varbergs Fästning mellan den 16 februari - 25 augusti.

Kerstins verk

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.